Ook zo beu dat je aan het eind van je databundel altijd nog een stukje maand overhoudt? De New York Times deed onderzoek naar wat er toch zoveel data vreet op mobiele sites - inclusief zijn eigen site - en concludeert dat bij simpel browsergebruik de helft van de MB's aan requests worden veroorzaakt door advertenties.

Bundels leeggeslurpt

De krant keek heel simpel naar de aantallen MB's die worden verbruikt voor het laden van de hoofdpagina. Vervolgens werd gekeken naar de ratio die benodigd is voor de inhoud en de ratio voor de advertenties. Geen verrassing natuurlijk: vooral sites met autoplay-videoadvertenties slurpen mobiele bundels leeg.

De NYT keek ook naar laadtijden, maar ziet dat veel nieuwssites ook meer beeldmateriaal gebruiken. The New York Post trekt bijvoorbeeld 12,9 MB om de home te laden, maar die site gebruikt veel plaatjes. 4,4 MB is voor advertenties.

Sites die veel meer MB's aan advertenties trekken dan content zijn bijvoorbeeld Salon.com (inhoud/ads: 4/4,4 MB), CNN (2,7/4,3 MB), The Atlantic (1,6/2,9 MB) en Vox (1,8 MB/3,2 MB). Andersom sites die juist meer content verbruiken in de geladen MB's dan advertenties zijn bijvoorbeeld TechCrunch (inhoud/ads: 3,0/1,3 MB), Engadget (0,5/3,2 MB) en The Guardian (0,1/3,4 MB).

Nederlanders willen blockers

Adformatie publiceerde deze week resultaten van een onderzoek naar adblockers onder Nederlanders. Daaruit bleek dat de helft van de Nederlanders (die er nog geen heeft) een adblocker overweegt en zelfs mensen die zich niet ergeren aan advertenties online willen er eentje. De oorzaken zijn grotendeels irritatie over opdringerige advertenties, de langere laadtijden en zorgen over privacy.

Ook opvallend: de helft die géén blocker overweegt, doet dat volgens het Adformatie-onderzoek vooral vanwege kennisgebrek over hoe je een adblocker installeert. Mensen begrijpen ook dat het wat kost om websites te maken en van content te voorzien, maar slechts tien procent van de ondervraagden is bereid om daarvoor te betalen.