Uit een steekproef in San Francisco bleek een vijfde van alle telefoontjes naar het alarmnummer per ongeluk te gebeuren. Dat gebeurt ook via vaste lijnen (37 procent) maar die telefoontjes zijn snel afgehandeld, omdat centralemedewerkers iemand aan de lijn krijgen. De meeste van dat soort telefoontjes komen van telefooncellen en schakelcentrales.

Vreet tijd

Met broekzakbellers krijgen medewerkers alleen niemand aan de lijn en het is lastig te bepalen of iemand in een noodsituatie verkeert, of per ongeluk heeft gebeld. De alarmcentrale belt deze mobiele nummers daarom standaard terug en daar gaat gemiddeld 1 minuut en 14 seconden inzitten.

De onderzoekers van Google ondervroegen medewerkers en 80 procent daarvan gaf aan dat broekzakbellers veel tijd opvragen en de workflow ontregelen. In het gedeelte waar respondenten vrij feedback gaven, stelde een derde dat de broekzakbellers momenteel het grootste pijnpunt zijn van alarmcentrales.

In New York zijn naar schatting 50 procent van alle mobiele telefoontjes naar het alarmnummer broekzakbellers. Dat komt neer op tientallen miljoenen telefoontjes per jaar van mensen die niet in nood zijn.