Ziggo maakt bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers (PDF) bekend openbare WiFi-hotspots waarvoor routers van de klant worden gebruikt overal te willen uitrollen waar Ziggo diensten aanbiedt. Hierdoor moeten Ziggo-klanten in hun omgeving op straat gebruik kunnen maken van routers van andere klanten.

Meer publieke hotspots

Ziggo is van plan om overal waar het bedrijf dekking biedt, publieke WiFi aan te bieden voor zijn klanten. Die gebruiken daarvoor een gereserveerd stukje op de routers van andere klanten die daarmee beschikbaar worden gesteld voor andere Ziggo-klanten. De provider zit onder meer in Den Haag, Utrecht, Tilburg, Groningen, Breda en Enschede.

De provider maakte eerder al één grote WiFi-hotspot van de stad Groningen door de routers van klanten deels in te zetten voor publieke hotspots. In ruil voor het beschikbaar stellen van de apparatuur, worden de routers uitgerust met 10 Mbps extra voor deze openbare functionaliteit, zodat consumenten zelf geen last ondervinden van het beschikbaar stellen van de router.

KPN is met hetzelfde bezig door nieuwe klanten een Fon-router te geven. Ook hierbij wordt een deel van de bandbreedte van routers beschikbaar stelt voor andere gebruikers. Het grote verschil met de aanpak van Ziggo is dat ook mensen die geen klant zijn van KPN maar ook een Fon-router hebben, deze WiFi-hotspots kunnen gebruiken.

Ziggo verliest tv-kijkers

Het bedrijf stelt de internetsnelheiden vanaf het derde kwartaal te zullen verhogen, om zich verder te onderscheiden van DSL-aanbieders. Ook blijkt uit de jaarcijfers dat de meeste klanten die weglopen bij het bedrijf gebruikmaken van een kleine internetbundel, een all-in-1-pakket of enkel tv van Ziggo.

Ziggo verloor in totaal 47.000 klanten in het afgelopen kwartaal, het grootste deel daarvan waren consumenten die analoge TV afnamen. Het bedrijf heeft wel meer klanten geworven die internet en telefonie afnemen. Ziggo-CEO Bernard Dijkhuizen stelt in het kwartaalverslag dat het bedrijf het tweede kwartaal daarom meer campagnes opstart om klanten vast te houden.

Kleine stijging

Ziggo laat in zijn kwartaalcijfers een lichte omzetstijging zien van 0,2 procent. De groei is laag vanwege een groot verloop in klanten. Volgens Ziggo is er meer concurrentie op de triple-play-markt, dus van aanbieders die tv, internet en telefonie in één aanbieden.

De pakketten voor ondernemers presteren goed. In het kwartaalverslag staat te lezen dat Ziggo enkele grote contracten heeft binnengesleept in sectoren als het onderwijs en gezondheidszorg. Nieuwe producten als VPN en diensten bij zowel glasvezel als Hybrid Fiber Coaxial zorgen voor een kosteneffectieve aanpak waarmee Ziggo meer groei verwacht.

Update 13.25 uur: Ziggo-woordvoerder Gradus Vos laat weten dat niet alle bestaande modems geschikt zijn voor de hotspotfunctionaliteit, maar dat zowel bestaande als nieuwe abonnees de nieuwe functie zullen gebruiken. De functie om de WiFi-verbinding publiek beschikbaar te maken zal niet standaard ingeschakeld zijn.