Gecko is een installatieprogramma voor applicaties op het Windows Mobile platform. Het programma is geïnspireerd op de app-store van Apple en de Ubuntu Package Manager, schrijven de ontwikkelaars.

Volgens de makers van Gecko is het installeren van applicaties op een Windows Mobile telefoon op dit moment een crime. "Er zijn .cab en .exe files die bedoeld zijn voor de desktop. Daarnaast zijn er .msi en gecomprimeerde files. Je moet op dit moment de files online vinden en downloaden, je telefoon aansluiten op je computer en dan je applicatie installeren", duiden de ontwikkelaars het omslachtige installatieproces. Ook zouden gebruikers er constant voor moeten zorgen dat de applicaties up to date zijn.

Bèta-fase

Gecko is bedoeld om dit probleem op te lossen. Het is de bedoeling dat gebruikers al hun applicaties met hetzelfde programma kunnen donloaden. Ook het updaten van de applicaties moet moeiteloos werken vinden de ontwikkelaars.

Het programma is op dit moment nog in de bèta-fase maar zou klaar zijn voor een volledige release. Het enige dat nog ontbreekt is 'een geweldig gevoel', aldus de ontwikkelaars.

SkyMarket

Microsoft kondigde in september aan met een eigen app-store voor Windows Mobile te komen: SkyMarket. Het was de bedoelingn dat SkyMarket dit najaar zou verschijnen maar de softwaregigant heeft nog niet bekend gemaakt wanneer dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Microsoft heeft nog niet gereageerd op het Gecko initiatief.

De makers van Gecko zeggen alle ontwikkelaars voor Windows Mobile te willen ondersteunen. De applicaties kunnen gehost worden vanaf Gecko-servers en het uploaden zou slechts enkele minuten duren. Voor de hosting zouden geen kosten in rekening worden gebracht.