Amazon overweegt een gratis smartphone uit te brengen, meldt technologiejournaliste Jessica Lessin op basis van bronnen die met Amazons plannen bekend zijn. De webwinkel zou de gratis smartphone via zijn eigen site willen aanbieden, maar er lopen ook gesprekken met providers. In de plannen is het afsluiten van een abonnement bij de smartphone, dat geen high-end toestel zou zijn, niet verplicht.

Verdienen aan content

Een mogelijk verdienmodel is dat Amazon voldoende inkomsten ontvangt uit de verkoop van apps, ebooks, muziek en video op de smartphone. Amazon heeft al een alternatieve Android-applicatiewinkel. De webwinkel heeft al langer eigen e-readers en tablets, die met een vergelijkbaar verdienmodel rond kostprijs worden aangeboden. Of die strategie ook met een gratis low-end smartphone succesvol kan zijn, is nu de vraag.

Geruchten over de plannen voor een eigen Amazon-smartphone gaan al langer rond. Net als de Kindle Fire-tablet zou het toestel gebruik maken van Amazons aangepaste versie van Android. Een reden waarom Amazon er volgens Lin zo lang over doet om met een eigen smartphone te komen is dat het bedrijf moeite heeft met het vinden van fabrikanten. De meeste producenten hebben toegezegd aan Android-apparaten die door Google zijn goedgekeurd te maken.

70 procent

Amazons Android-appstore accepteert overigens sinds kort ook HTML5-apps. In Amazons applicatiewinkel houden ontwikkelaars 70 procent van de opbrengsten. De appstore is sinds kort ook beschikbaar in Nederland.

Update: Amazon ontkent in een officieel statement het uitbrengen van een gratis smartphone. Een woordvoerder van het bedrijf laat Lessin weten dat Amazon in 2013 sowieso geen smartphone uitbrengt, en dat wanneer zij dat in de toekomst wel doen, deze "niet gratis zal zijn."