Zowel AMD als het veel grotere Intel missen voor tablets met hun processors een geschikt besturingssysteem. Android draait op de energiezuinige ARM-chips, maar die maken de twee pc-chipproducenten niet. AMD steunt nu een zelfstandig team van developers dat de nieuwste Android-versie (4.0, Ice Cream Sandwich) overzet naar de x86-processorarchitectuur.

.iso downloaden

Het Android-x86 project heeft nu een downloadbare image beschikbaar voor apparaten met AMD's energiezuinige Brazos-processors. Die Android-installatie is nog lang niet compleet. WiFi, multitouch en hardwarematige versnelling van graphics werken wel. Geluid, cameragebruik, Ethernet-verbindingen en hardwarematige versnelling voor Intel-chips werken nog niet.

Dit onafhankelijke ontwikkelproject staat naast het overzetwerk dat Intel op eigen houtje verricht. De processorreus werkt daar al sinds april dit jaar aan, toen nog met de voor tablets gemaakte versie 3.0 (Honeycomb). In september heeft Intel daarbij de hulp van Google verkregen en alvast tabletprototypes geshowd.

Meehelpen

Beide grote it-leveranciers schitteren door afwezigheid wat formele steun voor Android-x86 betreft, schrijft de Britse it-nieuwssite The Register. Ontwikkelaar Chih-Wei Huang zegt dat AMD niet alleen twee tablets heeft gedoneerd, maar ook enkele chipontwerpers laat meehelpen.

Google is volgens hem niet echt bezig met de x86-uitvoering (port) van het mobiele besturingssysteem. Enkele Google-ingenieurs werken wel privé mee aan het project. De ontwikkelaar van Android-x86 zegt dat Intel niet reageert op verzoeken om informatie en hulp. Intel vertelt aan The Register dat het wel informatie aanlevert.