De Athlon 4 – eerder bekend onder de codenaam Palomino – is de eerste mobiele variant van de Athlon. De chip moet rechtstreeks concurreren met de mobiele Pentium III-chips van rivaal Intel, dat in de hogere markt tot nu toe onaantastbaar was. De chip van AMD wordt gelanceerd in vier verschillende varianten, met kloksnelheden van 850, 900, 950 en 1000 MHz. De snelste mobiele Pentium III heeft eveneens een kloksnelheid van 1 GHz. Beide fabrikanten leggen veel nadruk op het energiezuinige karakter van hun chips, zodat de batterijen van notebooks langer kunnen meegaan zonder te hoeven worden opgeladen.Bij Intel heet de energiezuinige technologie SpeedStep, bij AMD heet deze PowerNow. Het idee is dat chips op een lager voltage en kloksnelheid kunnen draaien naar gelang de eisen die op een bepaald moment aan de chips worden gesteld. PowerNow werd vorig jaar voor het eerst bij de K6-2+-chips toegepast.

AMD gaat verder dan Intel

AMD gaat echter een stuk verder dan Intel. Terwijl SpeedStep de keuze biedt tussen twee snelheden – bijvoorbeeld 1 GHz en 700 MHz – daar zijn er bij PowerNow maar liefst 32 verschillende varianten mogelijk. Volgens AMD zullen de meeste makers notebook tussen de 8 en 16 verschillende energieniveaus gebruiken.Volgens analist Rob Enderle van de Giga Information Group heeft AMD hiermee een aardige troef in handen. "Intel bepaalt haar eigen specificaties. AMD luistert echter meer naar de fabrikanten; zij ontwerpen hun onderdelen op basis van wat de afnemers willen."Volgens AMD is er met PowerNow een energiebesparing van 30 procent mogelijk. De gebruiker heeft via een simpel Windows-schermpje de mogelijkheid om te bepalen op welke wijze de besparing moet worden doorgevoerd. Zo is er een `automatische modus', waarbij het systeem vaststelt op welk niveau de chip moet draaien. Verder is er een `high performance' modus. Hier draait de chip op volle toeren. Bij de batterijsparende modus tot slot gebruikt de CPU zo weinig mogelijk energie en levert dus ook de laagste prestaties.

Duron

Niet alleen de dure Athlons worden voorzien van de PowerNow-technologie, ook de budgetchip Duron krijgt deze techniek. Er komen twee nieuwe mobiele Durons, met kloksnelheden van 800 en 850 MHz. De Duron concurreert met de Celeron van Intel. Deze worden niet voorzien van de SpeedStep-techniek, waarmee AMD dus een voorsprong neemt.De groothandelsprijs van de 1 GHz Athlon 4 is 425 dollar. De versies met 950 MHz, 900 MHz en 850 MHz kosten respectievelijk 350, 270 en 240 dollar. Dat is een stuk goedkoper dan de vergelijkbare chips van Intel. Zo kost de 1 GHz mobiele Pentium III 722 dollar en de 850 MHz 348 dollar bij afnames van 1000 stuks.Compaq is de eerste fabrikant die een notebook met de Athlon 4 heeft aangekondigd. De chip zal gebruikt worden in de Presario 1200-lijn. Hewlett-Packard zal volgens AMD spoedig volgen.De 850 MHz mobiele Duron kost 197 dollar en de 800 MHz-versie 170 dollar.