Ceo Dirk Meyer van AMD laat de groeiende markt voor smartphones voorbij gaan aan zijn bedrijf. De topman zegt in een interview met Eweek dat de chipmaker niet gaat investeren in chips voor mobiele telefoons. Het probleem volgens Meyer is dat er al te veel chipproducenten zijn op dat gebied. Daaronder bevinden zich naast oudgedienden als Qualcomm en Texas Instruments (TI) ook nieuwkomers als Samsung, Infineon en AMD’s aartsrivaal Intel.

“We hebben gekeken naar de chipleveranciers die al in die markt zitten en zagen dat er veel grote spelers zijn. Het is dan moeilijk om mee te spelen als je niet zelf alle stukken van de IP-puzzel (Intellectual Property) hebt.” Met dat laatste verwijst Meyer ook naar de recent verkochte telefoondivise van Ati, die eerder weer door AMD is overgenomen. Die tak is vorige maand voor 65 miljoen dollar verkocht aan Qualcomm. Volgens Meyer moet je anders een grote speler kopen om mee te kunnen doen.

Wel netbooks

AMD ziet echter wel brood in chips voor netbooks en iets grotere mini-notebooks. Machines in die nieuwe pc-categorie hebben als processor meestal de energiezuinige Atom van Intel, of een wat zwakkere Via-chip. AMD wil daar verandering in brengen. Het heeft daarvoor in januari zijn chipplatform Yukon onthuld op de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas.

Cloud computing

Terwijl Meyer niet warmloopt voor smartphones, ziet hij wel grote kansen in cloud computing. Die kansen zijn zowel voor zijn eigen bedrijf, als voor zakelijke gebruikers, stelt hij. Bedrijven kunnen niet alleen kiezen voor cloud van externe aanbieders, maar ook eigen cloud-omgevingen opzetten.

Meyer stelt dat er in beide gevallen behoefte is aan krachtige serverprocessors, met ingebouwde mogelijkheden voor bijvoorbeeld virtualisatie. Het kan echter ook gaan om grote aantallen minder krachtige chips, die dan veel minder energie verbruiken.