De nieuwe Motorola Droid-smartphone wordt een van de eerste toestellen met de nieuwe versie 2.0 van Google Android. Dat blijkt uit informatie over het toestel, die afgelopen weekend naar buiten is gebracht door telecombedrijf Verizon.

De Droid gaat begin november in de verkoop in de Verenigde Staten. De telefoon heeft een qwerty-toetsenbord en een 3,7 inch touchscreen met een resolutie van 480 bij 854 pixels.

Sneller browsen en Facebook-integratie

Versie 2.0 van Google's mobiele OS is volgens Gizmodo veel sneller geworden. Dit geldt vooral voor de webbrowser, die pagina's nu sneller toont. De snelheid zou vergelijkbaar zijn met die van Safari op de iPhone 3G S.

Ook is het mogelijk om met dubbelkikken in te zoomen op webpagina's. Daarnaast is ondersteuning voor Microsoft Exchange voortaan standaard ingebouwd.

Verder is het mogelijk de berichten voor meerdere mailadressen binnen te laten komen in één universele mailbox. Dat geeft gebruikers beter overzicht. Die universele benadering geldt ook voor het adresboek in Android 2.0: Facebook-vrienden staan automatisch ook in het adresboek van de telefoon.

De nieuwe Car Home-applicatie biedt grotere aanklikbare iconen voor functies die nodig zijn tijdens het autorijden, als de smartphone in een auto-dock zit. Spraakbediening werkt door het hele systeem. Op het thuischerm is een YouTube-widget te vinden, waarmee in twee kliks een filmpje is te uploaden.

Anti-iPhone-spotjes

Verizon grijpt Android 2.0 en de Motorola Droid aan voor een anti-iPhone-campagne, schrijft Engadget. Reclamespotjes en een speciale website wijzen op acht zaken die de Droid wel kan en de iPhone niet.

De tekortkomingen van de Apple-telefoon komen voorbij als iDon't's en de commercial sluit af met 'Droid Does'. Het gaat onder meer om het draaien van meerdere programma's tegelijk en het veranderen van de achtergrond van het hoofdmenu.

De campagnesite telt volgens Engadget af naar eind van de maand. Dan zal de Droid-telefoon vermoedelijk als een van de eerste toestellen met Android 2.0 verkrijgbaar zijn in de VS.