Het nieuwe Android 4.0, dat vorige week debuteerde op de Samsung Galaxy Nexus, beschikt nog niet over een meegeleverde Flash-speler. Die komt pas over enkele weken, meldt de Britse site Pocket Lint. Het zal echter volgens Adobe wel het laatst mobiele platform zijn die een nieuwe Flash-app krijgt. Android 5.0 krijgt geen Flash meer meegeleverd.

Adobe maakte eerder deze maand bekend te stoppen met de ontwikkeling van de mobiele versie van Flash. Maar dat betekent nog niet dat gebruikers die upgraden naar Android 4.0 straks van een browser met Flash overgaan naar een browser zonder Flash. Voor Ice Cream Sandwich verschijnt volgens Adobe nog voor het eind van het jaar een allerlaatste versie van de Flash Player voor Android.

Het gelijk van Jobs

Adobe richt zich voortaan op het stimuleren van Adobe AIR, waarmee Flash-content is te bundelen in een app. Adobe blijft wel de huidige Android en Playbook-configuraties ondersteunen met security-updates en belangrijke bugfixes. Ook kunnen licentie-afnemers volgens Adobe hun eigen implementaties van Flash voor mobiele apparaten blijven ontwikkelen.

Flash werkt momenteel op meerdere mobiele besturingssystemen, waaronder Android, Symbian, Palm OS en Web OS. Op Apple's iOS werkt Flash niet, doordat Steve Jobs vond dat Flash te onstabiel en onveilig was en te veel energie verbruikte. Adobe betwiste dit. Op Windows Phone werkt Flash ook nog niet.