De nieuwe Android-versie is officieel gelanceerd, met de Galaxy Nexus van Samsung als voorbeeldtoestel. Voorlopig heeft die smartphone het rijk alleen. Concurrerende hardwarefabrikanten krijgen over enkele weken de beschikking over de broncode van Ice Cream Sandwich. Nieuwe telefoons en tablets met Android 4.0 en updates voor bestaande apparaten komen dus over enige tijd.

Voorsprong Samsung

Het is nog niet bekend wanneer er meer nieuwe smartphones en tablets uitkomen met Android 4.0. Sony Ericsson heeft gisteren nog een nieuwe smartphone voor Nederland aangekondigd, met Android 2.3 (Gingerbread). Samsung heeft al gemeld dat paradepaardje Galaxy Nexus vanaf december verkrijgbaar is.

De Zuid-Koreaanse fabrikant had ruim voor de lancering deze week al toegang tot de nieuwe Android-versie. Die lancering is vanwege het overlijden van Apple-topman Steve Jobs nog acht dagen uitgesteld. Andere Android-partners krijgen de broncode van Ice Cream Sandwich over enkele weken, zodra de Nexus wordt verscheept, laat Google Nederland weten aan Webwereld.

Wachten

De komst van updates voor bestaande toestellen laat langer op zich wachten. Samsung Nederland vertelt aan Webwereld dat de projecten daarvoor lopen of nog worden opgestart. Het is niet bekend voor welke smartphone- en tabletmodellen dat dan is.

Google-woordvoerder Mark Jansen zegt: “Andere toestellen - zoals de Nexus S and Xoom - krijgen ook een Over The Air (OTA) update van Android 4.0 in de komende maanden." Hij noemt hier het Android 2.3-voorbeeldtoestel (Nexus S) van Samsung en de Android 3.0-voorbeeldtablet (Xoom) van Motorola.

De update naar Android 4.0 komt dus begin komend jaar naar bestaande toestellen. Het is niet duidelijk voor welke smartphones en tablets die dan beschikbaar zal zijn. Dat bepalen de toestelfabrikanten, ieder voor zich. Daarbij kunnen ook de systeemvereisten voor Ice Cream Sandwich meespelen.

Systeemvereisten

Vragen over die systeemvereisten leveren geen eenduidig antwoord op. Google Nederland verwijst aanvankelijk naar de nieuwe functies voor developers, waar geen hardwarevereisten worden genoemd. Vervolgens draagt Google de specificaties aan van de Galaxy Nexus, die een 1,2 GHz dualcore processor en 1 GB geheugen heeft.

Eind september is Android 4.0 al uitgelekt op een Nexus S-toestel, dat ook een dualcore-processor heeft. Die smartphone is compleet met Ice Cream Sandwich gekocht op eBay, claimt de gelukkige eigenaar. Kort na de onthulling hiervan door techblog Engadget is het apparaat op afstand vergrendeld en gewist.

'In theorie'

Amerikaanse topmensen van Google stellen nu dat Android 4.0 naar verwachting gewoon werkt op apparaten die versie 2.3 (Gingerbread) draaien. De update voor de Samsung Nexus S is al bevestigd, door Google. “Het zou in theorie moeten werken voor elk 2.3-apparaat", vertelt Android-topman Matias Duarte aan techblog Engadget.

Of dat echt het geval is, moet nog blijken. Enerzijds zijn er Android-toestellen die met 2.3 mogelijk aan de grens van hun kunnen zitten. Voor Gingerbread wordt tenminste een 1 GHz-processor aangeraden. De Nederlandse woordvoerder van Google stelt dat “Gingerbread-apparaten genoeg paardenkrachten moeten hebben om Ice Cream Sandwich te kunnen draaien".

18 maanden, tenzij..

Anderzijds is het aan de hardwarefabrikanten om te besluiten of en welke apparaten zij wanneer willen voorzien van een update naar 4.0. Dat gebeurt niet geheel naar eigen willekeur. Nog geen half jaar geleden hebben toestelfabrikanten de belofte gedaan dat ze alle nieuwe Android-smartphones tot achttien maanden na de introductie voorzien van updates.

Verizon, Sprint, T-Mobile, A&T, Vodafone, HTC, Samsung, LG, Sony Ericsson en Motorola hebben zich hiertoe verplicht. Deze updates moeten dan 'zo snel mogelijk' worden uitgerold, waarbij toen niet is aangegeven of daar een tijdslimiet aan zit. Ook is het niet gezegd dat een volledig nieuwe Android-versie onder de noemer 'update' valt, of dat dan een upgrade is.

Slag om de arm

Een andere slag om de arm is dat de hardware van die Android-telefoons dan wel de nieuwere versie van het besturingssysteem moet aankunnen. Bij de ontwikkeling van Android-updates wordt dus geen rekening gehouden met bestaande toestellen. Daar staat positief tegenover dat de ontwikkeling van Android dus niet wordt afgeremd door rekening te houden met anderhalf jaar oude hardware.