Ondanks het afgelasten van de presentatie, introduceerde Google gisteren toch Android-versie 4.2 Jelly Bean (niet te verwarren met versie 4.1 die ook Jelly Bean heet). De nieuwe Android biedt meerdere gebruikersaccounts, waardoor een heel gezin van één tablet gebruik kan maken met verschillende profielen.

Eigen instellingen

In Android 4.2 zijn meerdere accounts op te zetten met elk hun eigen login en persoonlijke instellingen. Verschillende gebruikers loggen in met hun eigen Google-account en krijgen daarmee toegang tot hun eigen foto's, contactpersonen en e-mails. De accounts worden weergegeven op een scherm met gebruikersnamen en foto's.

Google heeft niet stilgezeten met de ontwikkeling van Android en voegt een reeks nieuwe functies toe aan de nieuwste iteratie van het mobiele besturingssysteem. Zo zijn er kleine verbeteringen als een pinch-to-zoom-functie in de Gmail-app, meer swipe-functies, een nieuwe manier van tekstinvoer met veegbewegingen en is de interface van tablets nog meer gelijkgetrokken met die van telefoons.

Foto's in 360 graden

Een nieuwe verschijning is de feature Photo Sphere. Volgens Google is het idee geïnspireerd door Street View. Consumenten kunnen met Photo Sphere een panoramafoto in elkaar zetten waarmee je in 360 graden door de hele ruimte van de serie afbeeldingen kunt navigeren.

Een feature die sommige skins al gebruikten (zoals Sense van HTC en TouchWiz van Samsung) verschijnt nu ook standaard in Android: snelle instellingen. Daarmee zijn instellingen als Wi-Fi-Bluetooth en GPS in te stellen via het meldingenvenster, zodat gebruikers niet langer in menu's hoeven te duiken om vlug een functie aan of uit te zetten.

SElinux ontbreekt nog

Wat nog ontbreekt zijn de langverwachte beveiligingsfeatures, zoals de implementatie van Security-Enhanced Linux om VPN dicht te schroeven en een ingebouwde virusscanner. De website Android Police heeft wel aanwijzingen aangetroffen in de code van het besturingssysteem die aan lijken te geven dat Google aan deze functie werkt.