Lockheimer sprak tijdens de Mobile World Congress met Matt Hamblen van Computerworld, een zusteruitgave van Webwereld, over de plannen van Google met zijn mobiele besturingssysteem. Lockheimer is vicepresident of engineering for mobile en als zodanig verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Android. In de markt gaat het gerucht dat Android 5.0 al begin zomer uitkomt.

“Na Android 4 komt Android 5 en we hebben nog niets gezegd over het tijdschema, dat we overigens nog steeds proberen vast te stellen", zegt hij. “Er zit een boel ontwikkelwerk in en daarnaast speelt timing een grote rol", antwoordt hij op de vraag wanneer we Android 5.0 kunnen verwachten.

“Maar in algemene termen is er een vaste cadans van Android-releases, namelijk een belangrijke release per jaar, met wat onderhoudsupdates die overigens ook substantieel zijn." Dat zou er op wijzen dat de uitrol van Android 5 deze herfst op de rol staat, aangezien Android 4.0 afgelopen november is uitgekomen, zo erkent hij.

Niettemin, voegt Lockheimer toe, “Dat gezegd hebbende, we zijn wel flexibel. Het tijdstip van de release houdt ons niet echt bezig. We concentreren ons op innovatie en het bieden van een goede gebruikerservaring."

Maar welk toetje?

De topmanager wil niet onthullen naar welk toetje Android 5.0 wordt vernoemd in opvolging van Ice Cream Sandwich voor 4.0. Google krijgt al veel suggesties binnen van namen van toetjes die beginnen met de letter J, zegt hij. Het gerucht gaat overigens dat de naam Jelly Bean zou worden.

Maar voorlopig is Google nog volop bezig met Android 4.0, dat goed ontvangen is door ontwikkelaars en eindgebruikers. Bij de stand van Google op de Mobile World Congress is het een komen en gaan van bezoekers die zich vergapen aan de producten die de partners van Google hebben gemaakt voor het mobiele besturingssysteem.

Zo heeft Wyse Technologies Android Beam-technologie gebruikt om de NFC-software in Ice Cream Sandwich aan te wenden voor bestandenoverdracht tussen apparaten. Een andere partner, StumbleUpon, liet zien hoe twee gebruikers een video konden delen door twee NFC-telefoons bij elkaar te brengen, eveneens door gebruik van Android Beam.

Bezoekers uiten hun frustratie over upgrades

Hoewel Ice Cream Sandwich centraal stond op de stand van Google, was bij veel bezoekers ook frustratie te horen over het uitblijven van upgrades voor toestellen met oudere Android-versies. Lockheimer zegt te weten dat er frustratie bestaat over het op tijd krijgen van upgrades naar Ice Cream Sandwich, vandaar dat Google vorig jaar de Android Upgrade Alliance aankondigde. Dat samenwerkingsverband tussen Google en zijn partners moet ervoor zorgen dat mobiele apparaten sneller een upgrade zouden krijgen.

“De Alliance maakt zeker een verschil", zegt Lockheimer. “We maken het hele upgradeproces beter en daar zijn we enthousiast over. Er is een hele verbetering gaande om upgrades soepeler te laten verlopen." Maar hij voegt eraan toe dat “het brengen van upgrades naar eindgebruikers erg gecompliceerd is. Als je alle partners [tussen Google en de eindgebruiker, red] optelt, heb je een hele lange keten met heel veel onderdelen. Iedereen moet dan strak gecoördineerd handelen."