De makers van de populaire Android-ROM CyanogenMod zijn een bedrijf gestart, Cyanogen Inc, om de ROM naar de massa te brengen. Binnenkort verschijnt een installatie-app in Google Play die aanvankelijk alleen voor ontgrendelde toestellen beschikbaar zijn, hoewel de makers met fabrikanten praten om de ROM te ondersteunen op hun toestellen.

ROM voor geroote Androids

Steve ‘Mr. Cyanogenmod‘ Kondik wordt de CTO van Cyanogen en ondernemer Kirt McMaster is de CEO van het kersverse bedrijf. De twee hebben 7 miljoen dollar binnengehaald via investeerders om aan de slag te kunnen met het bedrijf. Kondik kondigt via een blogbericht de stap aan en beschrijft hoe hij voor het eerst een ROM beschikbaar stelde via ontwikkelaarsforum XDA Developers en nu is uitgegroeid tot een belangrijke speler.

Het einddoel is om CyanogenMod naar de massa te brengen, zodat iedereen de ROM kan gebruiken. Nu kunnen alleen mensen met een geroot Android-apparaat het alternatieve besturingssysteem installeren. De ROM blijft ook in de toekomst gratis, verzekert Kondik.

Geen root-exploit

Op Reddit vertelt Kondik dat de Cyanogen-app in ieder geval in eerste instantie niet vereist dat er een exploit gebruikt moet worden om de ROM te installeren. Het langetermijndoel is dat fabrikanten Cyanogen gaan ondersteunen en volgens Kondik is er geen technische reden te bedenken waarom dat niet zou kunnen.

Juridisch ligt het lastiger. “We kunnen het doen, het is niet moeilijk, maar we moeten zeker weten dat we later niet in de problemen raken”, aldus Cyanogen-ontwikkelaar Koushik Dutta. Google draagt zelf ook bij aan CyanogenMod en de makers geven op Reddit aan dat het belangrijk is voor het bedrijf om niet te botsen met Android.

Diensten van Google

Met een rootfunctie zou dat wel het geval kunnen zijn. Bovendien is een ROM als Cyanogen vele malen ingrijpender dan bijvoorbeeld een launcher als Facebook Home. Het uitrollen van Cyanogen kan het verdienmodel van Google ondermijnen, omdat diensten van Google niet langer standaard worden meegeleverd.

Dat er iets aan op stapel stond met CyanogenMod was al bekend, omdat de makers ‘subtiel’ de site binair lieten aftellen naar 19 augustus. Android Police speculeerde vorige maand al dat de makers commercieel zouden gaan met een eigen bedrijf.