Het toenemende gebruik van de smartphone brengt steeds meer verkeersgevaar met zich mee. Terwijl de overheid ons al uitgebreid waarschuwt en extra beboet voor smartphone-gebruik in de auto en op de fiets, is er natuurlijk ook nog de lopende mens. Om hem of haar tegen zichzelf te beschermen is een Android-app ontwikkeld die registreert of de gebruiker loopt en die vervolgens het apparaat blokkeert.

Scherm overgenomen

De app is een idee van de Japanse provider Docomo. Klanten van de provider kunnen deze ‘safety mode’ vanaf vandaag zelf inschakelen. Zij zien het scherm overgenomen worden wanneer de smartphone lopend gebruikt wordt. De applicatie heeft bij het registreren van beweging drie verschillende niveaus qua gevoeligheid, waar gebruikers dan uit kunnen kiezen.

Als de app het lopen registreert, volgt een waarschuwing. “Het gebruiken van de smartphone tijdens het lopen is gevaarlijk. Deze telefoon voelt aan dat je loopt. Stop alsjeblieft”, leest de melding. Bij noodgevallen kan de melding weggeklikt worden en krijgt de gebruiker tien extra seconden.

'Stop alsjeblieft'

De applicatie is volledig opt-in. Het is dan ook de vraag of gebruikers zichzelf deze beperking op willen leggen. Docomo start in Japan desondanks een bewustwordingscampagne. Via advertenties op radio, televisie en billboards wordt het publiek gewaarschuwd voor het gevaar van smartphonegebruik tijdens het lopen.