Een aantal grote fabrikanten heeft zich achter het besturingssysteem geschaard. Zo ziet Samsung wel brood in het Linux gebaseerde OS. Op vragen van Webwereld laat Samsung weten nog geen officiële beslissing te hebben genomen over de toekomst van het besturingssysteem bij de fabrikant, dus het is nog niet duidelijk of en wanneer toestellen met het platform verschijnen.

Opvolger van de opvolger

Tizen is de opvolger van MeeGo, dat weer de opvolger was van Maemo en Moblin. Fabrikant Nokia en chipmaker Intel werkten tot vorig jaar samen aan het mobiele besturingssysteem MeeGo. Dit project strandde uiteindelijk en in september vorig jaar introduceerde Intel Tizen.

Volgens Intel moet Tizen vooral makkelijk samenwerken met zoveel mogelijk apparaten. De chipfabrikant denkt dat Tizen niet alleen geschikt is voor smartphones en tablets, maar ook voor tv's, netbooks en entertainmentsystemen in auto's.

Met de SDK van Tizen kunnen ontwikkelaars de software virtueel in een browser draaien en apps testen. Het OS is gestoeld op moderne webstandaarden als HTML5. Hierdoor is het voor ontwikkelaars eenvoudiger om Tizen-apps op meerdere platforms te draaien.