Met de introductie van de iPhone, bewerkstelligde Apple iets dat telecomproviders al jaren voor elkaar wilden krijgen: een meer aantrekkelijke markt voor mobiel dataverkeer creëren. Apple heeft sinds de opening van de App Store in juli van dit jaar miljoenen mensen weten te bewegen tot de aankoop van een applicatie via de winkel, die vooral scoort vanwege de eenvoud en het feit dat de applicaties op alle iPhones werken.

Aardschok

Google moet met Android voor een soortgelijke aardschok gaan zorgen. Het Android platform zal op korte termijn voor iedere ontwikkelaar worden opengesteld, zodat zij zelf applicaties kunnen bouwen en via het platform voor iedere Android-telefoon kunnen aanbieden.

Nokia voelde eerder dit jaar de bui al hangen, en kocht besturingssysteem Symbian, met de bedoeling om ook dit besturingssysteem onder een open source licentie beschikbaar te stellen. Ook Linux heeft zich in deze markt gemengd: er zijn al verschillende telefoons op de markt die draaien op een op Linux gebaseerd besturingssysteem.

Te laat voor providers

De intrede van open source in de mobiele markt leidt tot een flinke verandering in het mobiele landschap. Waar de macht voorheen vooral in handen was van de telecomproviders, moeten deze partijen nu steeds vaker genoegen nemen met een figurantenrol. Volgens Roger Smith, director of next-generation services bij AT&T, kunnen telecomproviders die leidende rol nu ook niet meer vervullen: "Die boot hebben we gemist, dat stadium zijn we gepasseerd". Lowell McAdam, ceo van Verizon Wireless denkt daar eveneens zo over: "We konden al die innovatie simpelweg niet aan, we konden die gok niet wagen en we konden al dat personeel niet opleiden. Nu zijn het de ontwikkelaars die die gokken, en de consumenten bepalen het succes.

Risico

Een open platform zoals dat van Google Android heeft echter ook risico's. Google wil Android volledig open houden, zonder een overkoepelend orgaan dat de applicaties moet goedkeuren, zoals bij Apple wel het geval is. Wanneer ontwikkelaars de vrijheid krijgen om te veranderen wat ze willen, bestaat het risico dat het platform versplinterd raakt. Aanpassingen aan het platform door middel van applicaties, kunnen er immers voor zorgen dat applicaties van andere ontwikkelaars niet meer werken. Veel kritiek op Mobile Linux legt zich toe die versplintering.

Niet meer identiek

Volgens operationeel directeur Jerry Panagrossi van Symbian is versplintering ook bij Symbian een zorgenpunt: "Wanneer je aan Linux-ontwikkelaars vraagt welk percentage van hun software op alle platformen draaien, zal dat antwoord bijna altijd bij de nul procent liggen. Dit komt omdat de platformen te maken hebben met die fragmentatie, waardoor niet iedere situatie meer identiek is".

Fabrikanten wijzigen koers

Veranderingen binnen de sector zorgen ervoor dat ook de fabrikanten van mobiele telefoons hun businessmodellen moeten aanpassen. Zo heeft Nokia het grootste aandeel in Symbian, waarvoor het diverse services zal uitrollen zoals het N-Gage gaming platform, de MOSH (Mobilize and Share) content portal en Nokia Maps. Sony Ericsson Mobile Communications wijzigt ook van koers en ontwikkelt een systeem waarbij gebruikers kunnen kiezen welk startscherm zij willen zien bij het opstarten van de mobiele telefoon. Sony Ericsson en Microsoft werken samen aan een open API die ontwikkelaars in staat moet stellen om zelf een startscherm te ontwerpen die gebruikers kunnen instellen. Daarnaast duiken steeds meer telecomproviders in de wereld van mobiele televisie, om zo relevant te blijven als aanbieders van content.

Gartner ziet succes

Onderzoeksbureau Gartner ziet een gouden toekomst voor Google's open source platform en denkt dat het bedrijf in 2011 reeds tien procent van de markt in handen zal hebben. Op dit moment is symbian nog de marktleider, met een marktaandeel van meer dan zestig procent. De allereerste Android telefoon wordt vandaag gelanceerd, de HTC G1.