Het verder oprukken van Android in het eerste kwartaal van 2012 blijkt uit onderzoek door marktmeter Kantar WorldPanel. Die heeft het gebruik van mobiele besturingssystemen onderzocht in de zeven grootste afzetmarkten ter wereld: de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Australië.

Onstuimige groei

Android heeft in de meeste landen veel marktaandeel gewonnen, meldt Reuters op basis van dit onderzoek. In Spanje en Italië is het aandeel van Android zelfs verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, respectievelijk naar 72 en 49 procent.

Ook in Duitsland in het marktaandeel van Android fors toegenomen: daar draait momenteel 62 procent van de smartphones op het OS van Google. Apple doet het met de iPhone volgens Kantar ook zeer goed in veel van de onderzochte markten, al zou het marktaandeel in Europa licht teruglopen. In zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië loopt de iPhone overigens iets in op Android.

Windows Phone in de lift

Opvallend is dat naast Android ook Windows Phone tekenen van groei vertoont. Volgens de onderzoekers is dit vooral te danken aan telefoonmaker Nokia, dat zijn Symbian-besturingssysteem vorig jaar heeft ingeruild voor Windows Phone.

In Duitsland is het marktaandeel van het mobiele Microsoft-platform ruim verdubbeld naar 6 procent. In Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en de VS is de groei minder grooit, maar wel aanwezig. In die vier landen zit Windows Phone op 3 à 4 procent van de markt.

Slachtoffers Symbian en BlackBerry

De groei van Windows Phone gaat volgens Kantar ten koste van Nokia's Symbian en het BlackBerryOS van RIM. Zo daalde het marktaandeel van BlackBerry in de VS naar 3 procent, daar waar RIM een jaar eerder nog negen procent in handen had.

Bron: Computer!Totaal