Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner in een bijgestelde prognose voor 2012. Eerder luidde de voorspelling nog dat de iPhone op de derde plaats zou staan, met 13,7 procent. Gevolgd door Windows Mobile. De bijstelling is nu bekend gemaakt op de ITxpo-bijeenkomst van Gartner. Symbian en Android zijn dan respectievelijk eerste en tweede.

In de nieuwe voorspelling zakt de iPhone naar de vierde plaats (13,6 procent), net na de Blackberry van RIM (13,9 procent). Het mobiele besturingssysteem van Microsoft zakt naar de vijfde plaats (9,1 procent). Daarna volgen Nokia's op Linux gebaseerde tabletplatform Maemo (4,5 procent), mobiel Linux (2,1 procent) en Palms webOS (1,4 procent). In totaal zijn er in 2012 wereldwijd 525 miljoen smartphonegebruikers.

Android rukt op

Android draait nu op een bescheiden 2 procent van alle smartphones en staat daarmee op de zesde plaats. Er zijn momenteel zo'n 12 verschillende Android-toestellen op de markt. Volgend jaar komen daar zo'n 40 nieuwe modellen bij. Het marktaandeel ligt dan tegen 2012 op 18 procent, aldus Gartner die eerst 'maar' 14 procent had geraamd.

Dat besturingssysteem van Google is over 2 jaar hoe dan ook de op één na grootste. Symbian blijft het meest gebruikt en heeft in 2012 naar verwachting een marktaandeel van 37,4 procent. Dat is wel iets minder dan wat Gartner eerder nog voorspelde (39 procent). De groei van Android is vooral te danken aan het feit dat meerdere telefoonfabrikanten het leveren. Dit in tegenstelling tot het iPhone OS dat alleen draait op Apple's smartphone.