Apple heeft met zijn iPhone in de eerste maanden van 2010 een marktaandeel van 28 procent behaald. Dat is meer dan drie keer zoveel als Google met zijn Android-platform (9 procent). Gebruikers van iPhones zijn ook hondstrouw aan Apple, constateert Nielsen. 80 procent van de huidige gebruikers wil ook dat zijn volgende toestel het iPhone OS draait.

Voor het Android-platform geldt dat 70 procent van de smartphonegebruikers ook op het volgende toestel het mobiele OS van Google wil hebben. Van de gebruikers die bereid zijn om van besturingssysteem te wisselen, ligt het aantal Android-consumenten dat op iPhone zou willen overstappen tweemaal zo hoog als het aantal iPhone-gebruikers dat naar Android zou willen switchen.

RIM en Microsoft verliezen

Nielsen constateert verder dat RIM - met zijn BlackBerry-toestellen - de afgelopen maanden marktaandeel moest inleveren (-2 procent). Toch blijft het met 35 procent wel marktleider voor smartphones. Ook Windows Mobile / Windows Phone heeft het zwaar. Leverancier Microsoft moest eveneens twee procent toegeven (nu 19 procent) op Google en Apple. Die twee bedrijven winnen allebei juist twee procent.

Met de loyaliteit onder BlackBerry- en Windows Mobile-gebruikers is het slechter gesteld dan die onder gebruikers van hun opkomende rivalen. Slechts 47 procent van de RIM-klanten wil opnieuw een BlackBerry. Bij Windows Mobile blijft een schamele 34 procent trouw aan het OS van Microsoft.

Over het algemeen zit de markt voor smartphones sterk in de lift. Momenteel bezit 23 procent van de mobiele telefoongebruikers een toestel dat als ‘smartphone’ aangemerkt kan worden. Vorig jaar was dit nog 16 procent. Consumenten kiezen vooral voor een smartphone vanwege e-mail functionaliteit, social networking en navigatiemogelijkheden.

iPhone 4G

Vanavond om 19.00 (Nederlandse tijd) kondigt Apple ceo Steve Jobs naar verwachting het nieuwe iPhone-model aan. Webwereld doet daar dan verslag van.

Op basis van het eerder uitgelekte prototype is al bekend dat de 'iPhone 4G' een 5 megapixel camera heeft, 32 tot 64GB opslagcapaciteit, de snelle A4-processor van de iPad en een scherm met een hogere resolutie. Ook zal de nieuwe iPhone, die vanaf juli waarschijnlijk beschikbaar is, beschikken over het nieuwe iPhone OS 4.0dat in april al uit de doeken is gedaan.

Bron: Computerworld.