Meer dan de helft van de Android Market (57 procent) bestaat uit gratis applicaties. Veel meer dan het percentage gratis apps voor iPhone/iPod Touch (28 procent) en de iPad (23 procent). Dat blijkt uit het laatste rapport van de Nederlandse startup Distimo, die mobiele analytics levert.

Het gaat hierbij om relatieve cijfers. Absoluut is er in de Apple App Store nog veruit het meeste gratis te halen: ruim 50.000 apps (23 procent van de 225,000 beschikbare apps voor de iPhone). Bij Android zijn dit er 28.500 uit de 50.000 volgens Distimo beschikbare apps.

Ook andere app stores kunnen niet tippen aan het hoge percentage gratis apps in de Android Market. BlackBerry App World en de Nokia Ovi Store zitten op 26 procent, terwijl Palm 34 procent gratis in de schappen heeft liggen.

WinMo: weinig gratis

Hekkensluiter is Windows Marketplace, dat volgens Distimo slechts 1014 apps heeft, waarvan slechts 22 procent gratis is. Bovendien zijn 5 van de 10 populairste Marketplace-applicaties van de hand van Microsoft zelf.

Het grote aandeel gratis apps in de Android Market kan komen omdat voor landen beperkingen gelden, vermoedt Distimo. Developers uit slechts 9 landen mogen geld vragen voor apps, en gebruikers uit slechts 13 van de 46 landen waar Android beschikbaar is, kunnen betaalde apps kopen. Dit komt doordat Google Checkout, dat nodig is om iets te kopen in Android Market, niet overal beschikbaar is.

Bron: Distimo