West-Europa loopt daarmee voorop in de wereld. In Noord-Amerika zal 48 procent van alle telefoons bestaan uit smartphones, tegen slechts 27 procent wereldwijd. Dat voorspelt analistenbureau Canalys op basis van huidige verkoopcijfers en trends.

Nokia de grootste in Nederland

In Nederland is de smartphonemarkt in het tweede kwartaal van dit jaar met 69 procent gegroeid. Er zijn in die periode 651.000 smartphones verkocht. Nokia heeft net als in de totale markt voor mobiele telefoons ook in de smartphonemarkt de leidende positie, op de hielen gezeten door de BlackBerry. HTC en Apple komen daarna, laat Canalys weten aan Webwereld. Exacte cijfers per land verstrekt het onderzoeksbureau alleen aan betalende zakelijke klanten.

Ook wereldwijd is Nokia de grootste op de smartphonemarkt; het heeft een marktaandeel van 38 procent. Maar de groeicijfers van Nokia (41 procent) steken schril af bij de groei van de totale markt. Die is volgens metingen van Canalys met 64 procent gegroeid in het tweede kwartaal van dit jaar.

Android groeit met 886 procent

Android is het winnende platform van dit moment, ook in Nederland. Hier doen vooral de HTC Desire en Legend en de Sony Ericsson X10 het goed. Wereldwijd is in het tweede kwartaal van dit jaar het aantal verkochte mobiele apparaten met Android erop met 886 procent toegenomen. Dat komt vooral doordat leveranciers als HTC, Motorola, Samsung, Sony Ericsson en LG veel modellen op de markt hebben gebracht. Apple heeft een groei van 61 procent geboekt en heeft nu een mondiaal marktaandeel van 13 procent.

Ook onderzoeksbureau IDC heeft onlangs cijfers naar buiten gebracht, waarbij het wijst op de onstuimige groei van Android in de smartphonemarkt. Die groei wordt vooral geboekt in West-Europa.