Google Android 2.2, bijgenaamd Froyo, krijgt de mogelijkheid om een mobiele internetverbinding te delen met andere apparaten. Telefoons met Android 2.2. kunnen dan niet alleen als '3G-modem' verbonden zijn ('tetheren') met een laptop, maar echt dienst doen als wifi-hotspot. Dat blijkt uit nieuwe informatie over Froyo ontvangen door ict-nieuwsblog TechCrunch. Het is volgens de site nog niet duidelijk of telecomaanbieders de tetheringfunctie kunnen uitschakelen of daar extra tarieven voor kunnen rekenen.

Versplintering tegengaan

Android 2.2 krijgt ook ondersteuning voor Flash en is verder voorzien van diverse snelheidsverbeteringen. Uit een benchmark door AndroidPolice is gebleken dat versie 2.2 van het smartphonebesturingssysteem zo'n 450 procent sneller is dan voorganger 2.1.

Die huidige versie is samen met 2.0 goed voor ongeveer eenderde van alle Android-toestellen. De rest draait 1.5 of 1.6. Google wil die versplintering terugdringen en gaat daarvoor updates voor zijn besturingssysteem buiten operators om aanbieden.

Dat direct aanbieden van updates aan gebruikers begint met de komst van Android 2.2. Onderdelen zijn dan los downloadbaar. De eerste losgekoppelde onderdelen zijn in Froyo te verwachten, aldus techblog Engadget vorige maand.

Lancering volgende week

De officiële lancering van Froyo volgt volgens TechCrunch tijdens een Google-evenement komende week. Ondertussen raakt Google een belangrijke Android-medewerker kwijt. Erick Tseng, een productmanager voor dat mobiele besturingssysteem, maakt de overstap naar Facebook, dat zijn hoofdkantoor vlakbij dat van Google heeft.