In één jaar steeg de verkoop van Android toestellen van 1,4 miljoen in het derde kwartaal van 2009 naar meer dan 20 miljoen in het derde kwartaal van 2010. Volgens analysebureau Canalys maakt op dit moment een kwart van alle smartphones ter wereld gebruik van het open source besturingssysteem.

Vooral in de Verenigde Staten is Android erg poulair. Daar is bijna 44 procent van de smartphones een Android-telefoon. Gevolgd door Apple's iOS met 26 procent, RiM's BlackBerry OS met 24 procent en Microsoft met 3 procent. De overgebleven 3 procent krijgt de categorie 'andere'.

Goed om in de gaten te houden

Wereldwijd gezien blijft Nokia de grootste smartphonedealer met 33 procent marktaandeel met Symbian en Maemo toestellen, alhoewel het marktaandeel tanende is. Apple komt wereldwijd met een lichte stijging uit op een smartphone-marktaandeel van 17 procent en RIM handhaaft zich op 15 procent. Het was een goed jaar voor de smartphonemarkt, die in zijn geheel met 95 procent groeide ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar naar 80,9 miljoen toestellen.

Android is het meestbelovende besturingssysteem. "Android is goed ontvangen door de markt en in sommige regio's is het een gewild consumentenmerk geworden", aldus analist Pete Cunningham van Canalys. "Het is zeer snel het platform geworden om in de gaten te houden en de groeiende aantallen zullen ontwikkelaars enthousiast maken." Dat zorgt voor steeds meer keus op applicatiegebied.

Microsoft

Microsoft bleef steken op een marktaandeel van 3 procent op smartphonegebied. De verwachting is dat dit snel gaat stijging omdat de softwaregigant onlangs zijn nieuwe besturingssyteem Windows Phone 7 heeft onthuld.Canalys: "De voorspellingen voor het vierde kwartaal en verder zijn significant verbeterd."