Paul Allen heeft via zijn bedrijf Interval Licensing onder meer Google aangeklaagd voor het gebruik van bepaalde meldingstechnieken in het besturingssysteem Android.

Het is een vervolg van een eerder door Allen aangespannen rechtszaak, waarin de rechter oordeelde dat nog niet hard genoeg kon worden gemaakt over welke inbreuken op patenten wordt gesproken. De rechter gaf Allen tot 28 december de kans om specifieker te worden. Dat is nu gebeurd.

'Allen heeft een punt'

Volgens Florian Mueller, kenner op het gebied van patenten in vrije en open source software, heeft Allen een punt. In twee gevallen lijkt de technologie in Android in conflict te komen met patenten van Interval Licensing. Het gaat om een methode om gebruikers te attenderen dat zij een nieuw bericht hebben. Daarbij komt er voor een korte tijdspanne een notificatie in de statusbalk.

Mueller wijst erop dat Apple en Microsoft Android ook in het vizier hebben. Daarbij gaat het met name om technieken om een aanraakscherm te gebruiken in combinatie met de interface naar het besturingssysteem. De blogger zegt als gebruiker van een Android-telefoon te vrezen voor een degradatie van de gebruikerservaring mochten de aanvallers van Google gelijk krijgen.

Conflict ook met HTC, Motorola

Overigens zoeken Microsoft en Apple het conflict voorlopig nog met mobieltjesmakers HTC en Motorola, en niet met Android-maker Google. Die wordt wel aangevallen –naast Paul Allen – door Oracle, Gemalto en Vertical. Computer Systems. De laatste twee zoeken ook rechtsgang met diverse smartphoneproducenten.

Paul Allen heeft overigens nog veel meer bedrijven voor het gerecht gedaagd, zoals Apple, Facebook, AOL, eBay, Netflix, YouTube, Yahoo en enkele leveranciers van kantoorbenodigdheden. Zij noemen Paul Allens bedrijf een ordinaire patenttrol.