Ondanks diverse verwoede pogingen van Google om een rem op Android-fragmentatie te zetten, neemt die steeds verder toe. Dit jaar zijn er meer dan 24.000 verschillende Android-toestellen in omloop en dat is een ruime verdubbeling in vergelijking met twee jaar geleden, toen er nog minder dan 12.000 verschillende apparaten in omloop waren. Het overgrote deel van de devices zit op Android 4.x, hoewel er nog steeds gebruikers zijn met een 2.x-toestel.

Afbeelding: OpenSignal

OpenSignal becijfert jaarlijks de fragmentatie op basis van gegevens van de OpenSignal-app, waarmee gebruikers van telecomproviders als KPN, T-Mobile en Vodafone diverse statistieken doorsturen. Het bedrijf noemt de fragmentatie een zegen en een vloek, omdat aan de ene kant ontwikkelaars een enorm bereik hebben, maar aan de andere kant te veel systemen worden losgelaten en nooit (beveiligings)updates ontvangen.

Lees ook:

Hoe ernstig is de video-bug in Android? Waarom Android-updates op zich laten wachten

De versplintering over tienduizenden varianten contrasteert sterk met de iPhone, waarvan inmiddels tien verschillende apparaten bestaan. OpenSignal kan het dan ook niet nalaten om de fragmentatie van OS-versies naast elkaar te zetten. Waar 85 procent van de iPhone-bezitters de recentste versie iOS 8 draait, zit 18,1 procent van de Android-gebruikers op jongste versie Android 5.x.

Afbeelding: OpenSignal