Die verbiedt (artikel IV) namelijk anonieme meningsuiting. Al is de interpretatie daarvan vaak betwist. Reden in ieder geval voor de lokale publieke aanklager Marcelo Zenkner om actie te ondernemen. Hij pleitte voor een verbod van de anonieme sociale netwerken Secret en Cryptic vanwege het vele cyberpesten op de app. Een verbod voor zowel Android, iOS als Windows Phone. Zij kregen 10 dagen om de app te verwijderen uit hun appwinkels, op last van een oplopende boete.

Remote wipe

Apple lijkt nu als eerste te voldoen aan de eis, zo meldt 9to5mac. Niet gek, Cupertino heeft zelf ook het beleid dat apps aan alle wettelijke eisen moeten voldoen op de plaats waar ze beschikbaar zijn voor gebruikers. Overigens heeft Apple nog niet officieel bevestigt dat het de app heeft verwijderd, wat de precieze reden nog niet volledig officieel maakt.

Een controle via VPN bij Android door TheNextWeb toont aan dat Secret in Google Play vooralsnog beschikbaar is. De rechter heeft bovendien bevolen dat Apple, Google en Microsoft de verboden apps die al in gebruik zijn van smartphones verwijderen, bijvoorbeeld via remote wipe.

Secret draait om anonimiteit en gebruikers zien niet wie wat schrijft. De app werkt op basis van een e-mailadres en je telefoonnummer. Secret vraagt toestemming voor toegang tot je adresboek, waardoor vrienden eveneens anoniem worden toegevoegd.

Experiment mislukt?

Zoals Webwereld eerder schreef, lijkt het grote gevaar dan ook dat de berichten op dergelijke apps ontaarden in bot schelden of cyberpesten. Het experiment lijkt in ieder geval in Brazilië alvast te zijn mislukt.