Oracle beschuldigde Google vorige week van het 1-op-1 overnemen van Java-code. Ongeveer een derde van de Android Application Programming Interface (API) packages zouden volgens de databasegigant zijn afgeleid van Java API packages waar zij copyright op hebben. Apache laat nu weten dat die gekopieerde code in ieder geval geen onderdeel was van Harmony. Google’s virtuele machine is gebaseerd op die Java-implementatie van de Apache stichting.

Vekeerd toegeschreven

Op haar eigen weblog schrijft de stichting dat verschillende weblogs melden dat de bronbestanden die volgens Oracle gekopieerd zijn toebehoren aan de Apache Software Foundation. Volgens de stichting is dat niet waar, er zouden zelfs klassen in de gekopieerde code zitten die helemaal geen onderdeel zijn van Harmony, zoals PolicyNodeImpl.java.

Apache schrijft dat de code waarvoor Oracle Google heeft aangeklaagd wel onder de Apache licentie valt maar dat het eenvoudig te controleren was geweest of het ook onderdeel was van Harmony. Apache post namelijk alle code online. Apache noemt het triest dat bloggers dit niet eerst hebben gecontroleerd voordat ze over de zaak schreven.

Verwarring door licentie

Apache denkt dat de weblogs en nieuwssites die speculeerden over de legitimiteit van de aanklacht van Oracle en daarbij stelden dat de Android-code uit Apache’s Harmony project komt in verwarring waren door de header van de broncode. De code in kwestie heeft namelijk wel ‘Apache’ in een header staan. Maar daarbij zou het alleen om de open-source licentie van die code gaan.

Google gaf begin vorige maand in een reactie op de rechtszaak van Oracle al aan dat niet alle delen van Android en de Dalvik virtuele machine gebaseerd waren op Harmony. Google ontwikkelde een groot deel van die Java-implementatie onafhankelijk.