De Consumentenbond werkt samen met De Laagste Rekening.nl, dat aanbiedingen van telecomleveranciers vergelijkt. Samen hebben ze de site SlechteDekking.nl opgezet, waar op een kaart te zien is hoe goed of slecht de dekking is van telecomproviders. Het gaat zowel om het bel- als het internetsignaal. De gegevens worden verzameld via een app voor Android-smartphones.

De app geeft na installatie periodiek de dekkingsgegevens door, waarbij “ter controle" het IP-adres van de telefoon wordt meegestuurd. Volgens de initiatiefnemers is dat nodig om te voorkomen dat er geknoeid wordt met de gegevens. De locatiegegevens worden volgens deze uitgebreide privacyverklaring niet gekoppeld aan het meegestuurde IP-adres, maar anoniem geaggregeerd.

Geen IMEI

Ook andere koppelingen worden niet zonder meer gemaakt, zegt SlechteDekking.nl. In het privacystatement wordt benadrukt dat er geen serienummers of IMEI van de telefoon worden meegestuurd. Wel wordt gewaarschuwd dat bij een verzoek van opsporingsdiensten, de initiatiefnemers de data moeten afstaan, maar dat is een standaard gegeven. De privacyverklaring is geschreven door jurist Arnoud Engelfriet van ICTRecht, die de Consumentenbond als klant heeft.

De app kan met een interval van vijf minuten (bij veel verplaatsing, bijvoorbeeld tijdens een treinreis) gegevens versturen naar de database van GeenDekking.nl. Bij stilstand is er een grotere interval. De gegevens worden verstuurd via een https-verbinding, waarbij de gegevens zijn versleuteld. Ter identificatie is een bij installatie aangemaakte “SlechteDekking Identificatienummer (SDID)" dat de gegevens begeleid.

Betere dekkingsdatabase

De site SlechteDekking.nl bestond al enige tijd, maar deelnemers moesten zelf hun handmatig dekkingsgegevens invullen. Met de geautomatiseerde gegevensoverdracht via de app wil de Consumentenbond kwantitatief en kwalitatief beter inzicht krijgen in de door operators geboden werkelijke signaalsterkte en dekking.