Apple reageert op een storm aan klachten van iPhone 4-gebruikers. Zij stellen dat de ontvangst van de iPhone 4 wegvalt als hij wordt vastgehouden. Dit zou komen door de antenne die Apple aan de buitenkant in de rand van de telefoon heeft bevestigd. Wordt er contact gelegd tussen de uiteindes van de antenne dan valt de verbinding deels of helemaal weg.

In een reactie stelt Apple nu: "Het vasthouden van welke telefoon dan ook zal de prestaties van de antenne verminderen. Het effect daarvan is bij sommige plekken groter dan bij andere." Volgens Apple is het een normaal probleem van mobiele telefoons, elke telefoon heeft er last van volgens het bedrijf.

Anders vasthouden

Ook geeft Apple een advies om dergelijke problemen te voorkomen. "Mocht je hier ooit last van hebben met de iPhone 4, vermijdt dan de linker benedenhoek van de telefoon op zo'n manier vast te houden zodat beide zijden van de zwarte metalen strip worden aangeraakt." In talloze gebruikersvideo's is te zien dat het probleem inderdaad optreed als er contact wordt gelegd tussen die twee antenne-uiteinden.

Op de supportpagina van Apple wordt dan ook flink geklaagd. Veel gebruikers denken dat er geen sprake is van normale problemen maar dat het eerder gaat om een echt probleem dat Apple nu onder de mat wil schuiven.

Antenneprofessor voorspelde probleem

Gert Frølund Pedersen professor aan de Aalborg University's Department of Electronic Systems in Denemarken voorspelde begin deze maand al problemen voor de iPhone 4. Pedersen is gespecialiseerd in antennes en radionetwerken. Aan het Deense Comon.dk legt hij uit dat het antenne-systeem dat Apple bedacht verre van nieuw is. Bijna alle telefoons maken gebruik van metalen gedeeltes om de ontvangst te versterken.

De iPhone 4, zo voorspelde Pedersen, kan een extra probleem hebben omdat de antennes open aan de oppervlakte liggen en dus aangeraakt worden. Dat is een significant nadeel ten opzichte van andere telefoons. "De menselijke huid zal in ieder geval een remmend effect hebben op de antenne", aldus Pedersen tegen Comon. "Het aanraken betekent dat een groter gedeelte van de stralingsenergie van de antenne wordt omgezet in hitte en dus verloren gaat. Dit leidt er toe dat de antenne minder efficient wordt in het versturen en ontvangen van radiosignalen."

Twee antennes zijn efficiënter

Uit eerder onderzoek van de universiteit is gebleken dat de plaatsing van de antenne zeer belangrijk is. Als de telefoon wordt vastgehouden op de plek van de antenne kan dit de ontvangst met 90 procent reduceren. Als daar nog fysieke aanraking bijkomt zijn de effecten nog groter. Volgens Pedersen kunnen er beter twee verschillende antennes worden gebruikt in een smartphone, die kunnen de taak van elkaar overnemen afhankelijk van waar de gebruiker de telefoon vasthoudt.

De vraag waarom Apple de 3G-antenne aan de onder- en zijkant van het toestel heeft geplaatst ligt waarschijnlijk besloten in Amerikaanse regulering voor het plaatsen van de antennes. Van de Federal Communications Commision (FCC) mogen antennes niet bovenin het toestel zitten. De straling is dan te dicht bij het hoofd.

Daarom zitten de meeste antennes van mobiele telefoons tegenwoordig onderin het toestel. Dit is niet goed voor de beste ontvangst, want mensen houden de telefoon op zo'n manier vast dat de antenne met de hand wordt ageschermd, legt Spencer Webb van AntennaSys uit. Hij denkt dan ook dat de antennes aan de zijkant een compromis zijn tussen FCC regulering, Apple Marketing en eisen van operator AT&T.

Theoriën

Desondanks is de falende antenne voer voor aanhangers van samenzweringstheoriën. Een van de theoriën stelt dat Apple de antenneproblemen heeft zien aankomen en het eigen ontwerpfalen nu aangrijpt om voor 30 dollar iPhone 4 rubbers te slijten. Die passen precies om de rand en vallen dus over de antenne. Met een dergelijke beschermhoes raakt de hand niet meer direct de antenne en wordt het signaal minder verstoord.