De nieuwe kaartendienst binnen Apples iOS 6 functioneert niet naar behoren. Inmiddels heeft de regen aan klachten over de belangrijke functie van het mobiele besturingssysteem ook de iPhone-maker zelf bereikt. Tegenover de New York Times meldt Apple hard te werken aan verbeteringen.

'Werken hard aan verbeteringen'

Apple zegt dat de applicatie nog in de kinderschoenen staat en bedankt klanten voor alle feedback. “We hebben deze nieuwe kaartendienst gelanceerd, wetende dat het een enorm initiatief is en dat dit pas het begin is", meldt een Apple-woordvoerster aan de krant.

“We werken voortdurend aan verbeteringen en aangezien Maps gekoppeld is aan de cloud, wordt het alsmaar beter als meer mensen het gebruiken. We waarderen alle feedback en werken hard aan verbeteringen."

Gebruikers zijn de dupe

Ondertussen dringt de vraag zich op bij critici of Apple de applicatie niet eerst in bèta had moeten uitbrengen. Daarbij wordt met een schuin oog gekeken naar spraakassistent Siri, dat ook problemen kende sinds de release van de iPhone 4S in oktober 2011. Maar bij Siri kon Apple zich beroepen op het feit dat de software nog in ontwikkeling was. Maps moest er vanaf het begin staan.

Volgens Apple-watcher en fan John Gruber zijn gebruikers de dupe geworden van de ruzie tussen Apple en Google. Apple doet in zijn nieuwe iOS-versie naast Google Maps ook afstand van YouTube als voorgeprogrammeerde applicatie. Ook de dubieuze weigering van Google Voice Search in de App Store van Apple heeft tot een impasse geleid.

Wachten op standalone

Een standalone van de YouTube-app is inmiddels wel uitgebracht. In het geval van Maps zullen Apple-gebruikers het voorlopig met een incomplete dienst - met bugs en beperkingen - moeten doen.

Een iOS 6-gebruiker toont op een speciaal blog voorbeelden van de onvolledigheid van Maps: Klik voor groot