Daarmee doorbreekt Apple een lange periode van stilzwijgen. Gebruikers van de iPhone klagen al lange tijd over een slechte bereikbaarheid en wegvallende verbindingen van het toestel. Zo verzamelde Tros Radar binnen een week enkele honderden klachten van Nederlandse consumenten.

Apple weigerde al die tijd om op de problemen in te gaan, maar komt nu alsnog met een expliciete schuldbekentenis. De firma zal de nieuwe versie 2.1 van de software aanstaande vrijdag beschikbaar stellen. Gebruikers kunnen hun toestel upgraden door het in het docking station te plaatsen.

"Het is een grote update", zei Jobs. "Hij herstelt een hoop fouten. Er zullen minder gespreken worden afgebroken, en de meeste gebruikers zullen een significante verbetering zien in de periode dat de batterij meegaat. We hebben een hoop problemen hersteld die zich voordoen wanneer iemand veel applicaties op zijn telefoon draait. Een aantal crashes zal dan tot het verleden behoren", beloofde de topman.

iPod en iTunes

De iPhone-update was veruit het belangrijkste nieuws op het evenement in San Francisco. Zoals verwacht onthulde Apple daar een serie nieuwe iPods, maar de veranderingen bij de succesvolle muziekspeler zijn uitsluitend cosmetisch.

Ook iTunes kreeg traditiegetrouw een update. De nieuwe versie zal gebruikers op basis van hun bestaande muziek-collectie adviseren over nieuwe aankopen van vergelijkbare bands. Opvallend is daarbij dat Microsoft op dinsdag een soortgelijke dienst voor zijn Zune-speler aanbood.