Apple en Google hebben geboden op patenten van het failliete Canadese telecombedrijf Nortel. Dat meldt Reuters op basis van anonieme bronnen. Naast de twee softwaremakers zijn naar verluidt ook Motorola en Blackberry-maker Research In Motion (RIM) geïnteresseerd in het intellectueel eigendom van Nortel.

4G als kroonjuweel

In het patentportfolio zitten ongeveer 4.000 patenten die samen naar schatting een waarde van meer dan een miljard dollar (bijna 700 miljoen euro) vertegenwoordigen. Het gerucht gaat dat die patenten zijn onderverdeeld in zes groepen die los verkocht worden. Het patentportfolio van het Canadese bedrijf heeft een breed bereik: van advertenties op internet, tot computernetwerken. De meeste patenten van Nortel zijn op het gebied van mobiele telefonie.

Het kroonjuweel van het portfolio van Nortel bestaat uit ongeveer honderd octrooien op LTE (Long-Term Evolution). Die telecomtechnologie (ook wel 4G genoemd) is de opvolger van 3G-netwerktechnologie UMTS en wordt momenteel over de hele wereld uitgerold. Op basis van die patenten krijgt de koper macht in het consortium dat de standaarden uitwerkt voor mobiele telecomnetwerken. Bovendien kan de eigenaar van dat patent maximaal 1 procent van de opbrengst van alle verkochten apparaten met LTE ontvangen.

Zelfverdediging

Voor Google en Apple is die potentiële inkomstenbron volgens de bronnen van Reuters echter niet de belangrijkste reden om een bod te doen op de patenten van Nortel. Voor de twee relatieve nieuwkomers op de mobiele markt zijn de octrooien met name voor zelfverdediging. In de mobiele patentenstrijd die de diverse telefoonmakers onderling voeren, kunnen de patenten namelijk ingezet worden als ruilmiddel voor het gebruik van patenten van andere bedrijven.

Google en Apple konden niet reageren op de geruchten, zo meldt Reuters. Van RIM is het bekend dat het eerder de patenten van Nortel wilde kopen. De Blackberry-maker pleitte er daarbij voor dat de patenten in Canadese handen moesten blijven. Toch wil het bedrijf nu niet bevestigen dat het meedingt naar deze patenten.