De adapter kan een stroomschok veroorzaken, waarschuwde Apple op vrijdag: "Gebruikers met een ultracompacte adapter moeten het gebruik hiervan onmiddellijk staken totdat zij een nieuw ontworpen exemplaar hebben ontvangen."

Slecht verankerd

Omdat de stekkerpootjes van de adapter niet goed zijn verankerd, kunnen deze in het stopcontact blijven steken. De gebruiker kan daardoor een elektrische schok oplopen. De problemen doen zich voor bij een "zeer klein percentage" van de adapters. Er zijn geen mensen gewond geraakt.

Het is niet bekend hoeveel adapters zijn teruggeroepen, maar Apple heeft wereld wijd zo'n 6 miljoen iPhones verkocht. Schattingen van het aantal getroffen adapters lopen dan ook in de miljoenen.

Alleen adapters voor de VS, Japan, Canada, Mexico en delen van Latijns Amerika zijn getroffen. Stekkers in deze gebieden bestaan uit twee platte metalen stroken. Door hun vorm zijn deze veel minder solide dan de ronde stekkerpoten in Europa.

10 oktober

De nieuwe adapters zijn vanaf 10 oktober beschikbaar. De fabrikant adviseert om in de telefoon tussentijd op te laden via een USB kabel, een niet 'ultracompacte' oplader zoals met de eerste iPhone werd meegeleverd of een lader van een andere fabrikant.