Google Voice, een applicatie van Google voor bellen via VoIP, zou de manier van telefoneren op de iPhone teveel aanpassen. Daarnaast zou het de privacy van gebruikers schenden door informatie van het complete telefoonboek naar Google door te sturen.

Ook worden de features van de iPhone op het gebied van sms’en en voicemails afluisteren mogelijk nadelig beïnvloed door het programma. Die argumenten heeft Apple vrijdag aangedragen in een brief aan de Federal Communications Commission (FCC). De FCC onderzoekt of Apple de applicatie van Google al dan niet terecht geweigerd heeft.

AT&T niet de reden

“Apple heeft Google Voice niet geweigerd. Het bedrijf bestudeert het programma nog”, zo schrijft het Californische bedrijf in de brief. In juli zei Google nog dat haar applicatie niet werd toegelaten tot de iTunes App Store. Dat was voor de FCC reden om zowel Google als Apple en AT&T (de exclusieve telefoonprovider van de iPhone in de VS) hierover te ondervragen.

AT&T zegt dat het vooraf niet geraadpleegd is door Apple en is daarmee niet de reden achter de mogelijke weigering kan zijn. “AT&T is niet door Apple op enig moment hierover geraadpleegd en heeft geen advies uitgebracht”, zo schrijft directeur externe betrekkingen Jim Cicconi van AT&T in een eigen brief aan de FCC.

Door de heftige concurrentiestrijd van Google en Apple op het gebied van mobiele diensten en software moest CEO Eric Schmidt van Google al uit het bestuur van de concurrent stappen. Dat gebeurde drie dagen nadat de FCC met haar onderzoek begon.

Eerder werd er stilaan vanuit gegaan dat het weigeren van Google Voice te maken zou hebben met het exclusiviteitscontract van Apple met AT&T. Een applicatie die zou werken met hetzelfde netwerk (en dus niet via wifi, zoals Skype op de iPhone doet) zou voor AT&T verlies aan inkomsten betekenen. Dit zou voor de telecomoperator reden zijn geweest om Google Voice af te wijzen.

Mobiel VoIP verboden

Apple geeft tegenover de FCC toe dat het een overeenkomst heeft met AT&T waarin beschreven staat dat VoIP-applicaties over een telefoonnetwerk (zoals 3G) geblokkeerd zullen worden. Volgens analist Paul Gallant is deze overeenkomst het interessantste document voor het federale onderzoek. “AT&T heeft goed in de gaten dat mobiel VoIP een bedreiging vormt voor haar inkomsten”, aldus Gallant tegenover persbureau Bloomberg.

Apple schreef vrijdag in haar verweer dat het met een "frisse blik" zal bekijken of VoIP-features kunnen worden toegelaten op de iPhone. In de complete brief wordt zoveel duidelijk dat Apple waar mogelijk om de hete brij heen draait.

App Store goudmijn

Met de App Store van Apple kunnen iPhone-gebruikers applicaties op hun telefoon downloaden. Apple is daarbij de poortwachter, want alleen Apple beslist welke applicaties in de winkel worden toegelaten. Van de betaalde applicaties gaat 70 procent van de verkoopprijs naar de ontwikkelaar(s), de rest naar Apple.

Sinds het openen van de winkel zegt het bedrijf meer dan 200.000 ingediende programma’s bekeken te hebben. Ongeveer 20 procent wordt niet toegelaten in de versie die de ontwikkelaar oorspronkelijk voor ogen had. Momenteel biedt de App Store meer dan 65.000 applicaties aan. Deze zijn niet alleen op de iPhone te gebruiken, maar veelal ook op de iPod Touch mp3-spelers van Apple.