Zelden is er zo fanatiek vooruitgeblikt naar de Worldwide Developer Conference, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple. Analisten zagen WWDC 2008 als de meest belangrijke sinds jaren, vergelijkbaar met de introductie van Mac OS X en de overstap van Apple naar Intel-processoren.

Het grote nieuws is voor de analisten niet zozeer de nieuwe iPhone, als wel de start van een compleet nieuw platform, volgens Ross Rubin van NPD Group "de meest significante uitbreiding van het platform sinds OS X". Hoewel WWDC bedoeld is als ontwikkelaarsconferentie zit het grote publiek maar op één ding te wachten: de aankondiging van de nieuwe iPhone. En dat gebeurde, waarbij bijna alle verwachtingen en geruchten werden ingelost. Maar Apple brak ook met een traditie: er waren geen onverwachte verrassingen, er was geen nieuws over Mac OS X en een 'One More Thing' was er evenmin.

Applicaties

De keynote van Steve Jobs ging van start met de presentatie een flinke rij applicaties, die straks in de iTunes App Store verkrijgbaar zijn. Van games zoals SEGA's Monkey Ball ($9,99) tot een medische applicatie van Epocrates, een nieuwsapplicatie van Associated Press, een blogapplicatie van TypePad en een locatiegebaseerd sociaal netwerk van Loopt. Deze zijn vanaf begin juli verkrijgbaar in de App Store van Apple, waarbij de content voorzien is van FairPlay, dezelfde DRM die momenteel ook in iTunes wordt gebruikt. Sommige ontwikkelaars hebben in recordtijd een applicatie gebouwd. Zo maakte Digital Legends in twee weken tijd een 3D-fantasygame; de definitieve, afgeronde versie daarvan komt echter pas in september beschikbaar.

Achtergrondprocessen

Een van de grootste irritaties van ontwikkelaars is het feit dat er geen applicaties op de achtergrond kunnen draaien. Apple ziet echter niets in achtergrondprocessen: het kost teveel batterijduur en de prestaties gaan merkbaar achteruit. Het probleem is op een eigen manier opgelost: met een push-notificatiedienst. Bij het afsluiten van een applicatie worden notificaties met een server van Apple uitgewisseld. Hoe de oplossing precies werkt werd niet nader toegelicht. Vanaf september zal deze push-notificatiedienst live gaan.

Nieuwe iPhone

De nieuwe iPhone is dunner dan de huidige iPhone en zal verkrijgbaar zijn in drie uitvoeringen: 8GB (zwart) en 16GB (zwart en wit). De meest gewilde verbetering is ondersteuning voor snel mobiel internet: de nieuwe iPhone is 2,8 keer sneller dan de eerste generatie en benadert daarmee Wi-Fi-snelheden, zei Jobs tijdens zijn keynote. Op zijn website claimt Apple een snelheidsverhoging van een factor 2,4. Het toestel is volgens metingen van Apple zelf 36% sneller dan de Nokia N95. Dat heeft overigens wel consequenties voor de batterijduur: de volgende iPhone gaat maar half zo lang mee. De spreektijd is gereduceerd van 10 uur naar 5 uur. De standby-tijd is nu 300 uur.

Een andere veelgevraagde functie zal ook worden toegevoegd: GPS. Naast de driehoeksbepaling met behulp van gsm-masten en Wi-Fi-toegangspunten middels Skyhook krijgt de iPhone ook een GPS-chip. Navigatiesoftware werd nog niet aangekondigd; wel kan de gebruiker de actuele positie met een stip in Google Maps laten tonen. Een aantal geruchten die vooraf de ronde deden, werden niet ingelost. Zo komt er op dit moment nog geen rode iPhone en het toestel krijgt ook geen videochat.

De 8GB iPhone kost 199 dollar en voor de 16GB iPhone moet straks 299 dollar worden betaald. Apple beloofde dat in het buitenland vergelijkbare prijzen zullen worden gehanteerd. Vanaf 11 juli komt de iPhone 3G beschikbaar in 22 landen, waaronder Nederland en België.

Een video verslag van de introductie van de iPhone 3G in San Francisco is beschikbaar op Webwereld Video.