"Stop, denk niet wat je nu denkt", begint Time Magazine-journalist Lev Grossman zijn betoog over de uitverkiezing van de iPhone, om te vervolgen: "Het is lastig om op het ding te typen. Hij is te langzaam. Hij is te groot. Hij heeft geen instant messenging. Hij is te duur (oh nee, wacht hij is te goedkoop)". Maar desondanks, zo is de strekking, is Apple's iPhone de uitvinding van het jaar.

Grossman geeft vijf redenen aan waarom de iPhone het toch wint van onder andere de OLPC-laptop voor derdewereldlanden, Google Maps' nieuwe dienst Street View en flinterdunne buigzame beeldschermen. Zo is de iPhone mooi, en verdient Steve Jobs volgens Grossman hulde voor het feit dat hij design serieus neemt en niet als bijzaak ziet, aldus Time Magazine.

Ook is de iPhone 'touchy-feely', met andere woorden: hij heeft een intuïtief touchscreen, dat lezers echt het gevoel geeft fysiek menu-items en content te verplaatsen. Daarnaast denkt Time Magazine dat de iPhone andere mobiele telefoons beter zal maken, doordat andere fabrikanten jaloers zijn en in navolging van Apple volledige vrijheid zullen eisen bij telco's om de telefoon naar eigen inzicht te ontwerpen. Verder roemt Grossman Apple's prestatie om Mac OS X op de smartphone te 'proppen' en de beslissing van Apple om de iPhone open te stellen voor externe ontwikkelaars.

Ten slotte is de 'iPhone gebouwd om te evolueren'. Grossman roept in herinnering hoe achterhaald de eerste iPods al zijn. "Stel je nu een appaaraat voor dat de iPhone er ook zo primitief uit zal laten zien. Over een paar jaar zal dat er zijn. Het zal cool zijn, en nóg goedkoper."

Kritiek

Overigens is niet iedereen blij met de uitverkiezing van de iPhone. Cnet-journalist Tom Krazit vraagt zich af of Time Magazine in de brede uitvindingencategorie niet iets had kunnen kiezen dat op termijn wellicht een grotere invloed op de planeet zal hebben dan een consumentenproduct. 'Soms is het makkelijker om iets te kiezen dat iedereen gelukkig maakt, dan echt nadenken over de persoon of de uitvinding die dat jaar de wereld echt veranderd heeft', verzucht Krazit.