Volgens de producent is er in alle onderzochte gevallen sprake van externe druk op de toestellen, waardoor het glas van het scherm is gebarsten. De gebruiker zou dus zelf schuldig zijn, door het apparaat bijvoorbeeld te laten vallen. Het Amerikaanse bedrijf houdt het op "improper handling" van het apparaat.

Sussen

Dit heeft in Frankrijk een gebruiker al een lichte oogwond opgeleverd. De Franse regering heeft Apple formeel al voor op het matje geroepen en ondertussen kijkt ook de Europese overheid kritisch naar de Apple-apparaten. De Franse financieel directeur van Apple heeft een gesprek gehad met de Franse minister voor Economische Zaken om deze zaak te sussen. Persbureau Reuters meldt dat Apple op de hoogte is van de berichten in de media en dat het die nu onderzoekt.

Apple onderzoekt ook de ontplofte oververhitte toestellen zelf. Het onthield zich eerder nog van inhoudelijk commentaar, omdat het de aankomst van die apparaten afwachtte om dan eigen onderzoek te kunnen doen. Dat lijkt nu afgerond, met als belangrijkste conclusie dat het niet aan de apparaten zelf ligt. Daarbij is ook de batterij onderzocht. Dat component heeft eerder bij laptops van onder meer Dell, Sony en ook Apple voor hitteproblemen en zelfs brand gezorgd.

Geheimhouding

De eerste reactie van Apple was dat de ontploffende smartphones en muziekspelers slechts enkele uitzonderingsgevallen waren. Dat benadrukt het nog altijd: "Het aantal gevallen dat we nu onderzoeken, zit in de enkelvoudige getallen (single digits)." Ict-nieuwssite The Register stelt dat er echter zeker 11 Europese gevallen zijn. Daar is nu ook een geval in België bijgekomen.

In Groot-Brittannië heeft het bedrijf een gedupeerde klant een geheimhoudingsverklaring voorgehouden, als voorwaarde voor omruilen van het ontplofte apparaat. In enkele gevallen, waaronder ook die in Nederland, kreeg de gebruiker eerst nul op rekest van zowel de telecomprovider als Apple. Dat is later hersteld; gebruikers krijgen nieuw toestellen van de leveranciers.

Update: Toegevoegd: 11 gevallen, en 1 nieuwe in België.