De nieuwe patentzaak is een reactie op de aanklacht die Motorola vorige maand tegen Apple indiende wegens inbreuk op meerdere van zijn patenten. Apple antwoordt nu met een eigen aanklacht over zes patenten die te maken hebben met de multi-touch functies van de iPhone. Motorola's toestellen Droid, Droid 2, Droid X, Cliq, Cliq XT, BlackFlip, Devour A555, Devour i1 en Charm 1 maken volgens Apple inbreuk.

Onderhandelingen

Half oktober spande Motorola tegen Apple een patentzaak aan bij de U.S. International Trade Commission. De fabrikant stelt in de zaak dat de iPhone, iPod Touch en bepaalde Macs inbreuk maken op patenten die te maken hebben met diverse draadloze technieken en het antenne-ontwerp. Na vergeefse onderhandelingen over het licenseren van de technologie tussen beide bedrijven besloot Motorola tot de juridische stappen over te gaan.

Motorola vroeg uit voorzorg ook of het hof elf iPhone-gerelateerde patenten ongeldig wil verklaren. Deze patenten zijn onderwerp van een zaak tussen Apple en HTC, maar Apple heeft ze niet naar voren gebracht in het nieuwe proces tegen Motorola.

Jungle patentzaken

Bijna alle grote telefoonfabrikanten zijn verwikkeld in patentzaken, zo blijkt uit dit overzicht door de Britse krant The Guardian. Tegen Motorola lopen ook zaken door RIM, NTP, Nokia, Microsoft, Acacia-Research en het Nederlandse Gemalto.

Nog wekelijks komen er nieuwe patentzaken bij. Het Amsterdamse beveiligingsbedrijf Gemalto klaagde bijvoorbeeld vorige week naast Motorola ook Google, HTC en Samsung aan wegens patentinbreuk. Google Android en de virtuele machine Dalvik zouden Gemalto's octrooien schenden.