Het Amerikaanse patentbureau heeft dit in oktober 2006 aangevraagde octrooi gisteren toegekend. Het patent (nummer 8,179,371) is specifiek voor een mobiel elektronisch apparaat waarop een gebruiker met een touch-toets op het virtuele toetsenbord kan schakelen tussen de keuze-opties van de diverse ingebouwde virtuele toetsenborden.

Letters met leestekens

De patenttekst vermeldt nog dat de door de gebruiker gemaakte keuze wordt ingevoerd, waarbij de niet gekozen opties inactief blijven. Deze nu gepatenteerde handeling komt neer op het vasthouden van een letter op een iPhone-toetsenbord waarna een klein venster opspringt met daarin de geselecteerde letter met leestekens. Verschuiven van de vinger naar één van de leestekenopties en loslaten, voert die letter met dat leesteken in.

Mogelijk dat dit patent van Apple ook betrekking heeft op het schakelen tussen een virtueel toetsenbord met letters en een met cijfers. Of zelfs tussen een soft-keyboard voor een bepaalde taal met eigen karakters en een voor een andere taal.

Versus Android

Volgens de Britse ict-nieuwssite The Register vormt dit nieuwe Apple-patent misschien niet een directe bedreiging voor concurrenten zoals Android. In de patenttekst staat namelijk ook vermeldt dat de keuzetoetsen van de shift-functie los staan van het weergegeven virtuele toetsenbord.

Daarbij kunnen die optietoetsen niet uitvergroot zijn en zich ook elders op het scherm bevinden. Webwereld vindt in de patenttekst echter de nuance dat deze 'losstandigheid' van de keuzetoetsen geldt “in sommige uitvoeringen" van deze uitvinding.

Android heeft standaard ook een shift-optie voor toetsen op het soft-keyboard. De opspringende keuze staat grafisch los van het eigenlijke virtuele toetsenbord: Klik voor groot

iOS-afstandsbediening

Verder heeft Apple een patent gekregen op een afstandsbediening voor iOS-apparaten, waarbij het van de iPod bekende klikwiel is verwerkt in een los apparaatje dat aan een autostuur wordt bevestigd. De ronde afstandsbediening is een touch-paneel en communiceert draadloos (bijvoorbeeld via Bluetooth) met een iOS-apparaat zoals een iPod of iPhone. Dit patent is begin 2011 aangevraagd en nu ontdekt door Apple-nieuwsblog Patently Apple.

Update:

Android-screenshot toegevoegd.