Apple heeft het nieuwe Google Voice Search, dat gebruik maakt van de uitgebreide database Knowledge Graph, uiteindelijk toch toegelaten. De applicatie die begin augustus werd ingediend door Google is nu ook beschikbaar voor iPhone, iPad en iPod Touch en maakt op iOS onderdeel uit van de standalone Google Search-app. Voice Search is ook meteen beschikbaar in het Nederlands.

Equivalent van Apple's Siri

Volgens critici ziet Apple de zoekfunctie als bedreiging. Voice Search kent namelijk veel overeenkomende features van Apples spraaksoftware Siri. Vooral het opmerkelijke feit dat Google zijn nieuwe Knowledge Graph-technologie in eerste instantie enkel naar de concurrent (iOS) en het destijds amper gebruikte Jelly Bean (4.1) bracht, maakte de applicatie vanaf de start een prestigeproject van Google.

Met Knowledge Graph heeft Google een geheel nieuwe manier van spraakgestuurd zoeken geïntroduceerd. De 'semantische database' is geen klassieke met tabellen en hiërarchische relaties, maar wordt een 'graph' genoemd, een niet-hiërarchisch netwerk van data-objecten via nodes en links. De relaties tussen de objecten kunnen op deze manier veel dynamischer en complexer zijn.

Beperking als third-party app

De antwoorden bestaan daarom niet alleen uit hyperlinks van externe websites. De zoek-applicatie kan nu ook op iOS ook direct antwoorden geven op vragen en wiskundige rekensommen. Daarbij blijft het op iOS in tegenstelling tot Siri wel beperkt tot functies binnen de Google-applicatie. Het maken van notities, afspraken of verwijzen naar overige functies op een smartphone kan het als third-party applicatie niet.

Google Voice Search is uit op iOS: