Apple probeert de regie rondom de vorige week aangekondigde Iphone, strak in eigen hand te houden. De maker van een skin die Windows Mobile er net zo laat uitzien als de Iphone, ontving al kort nadat hij deze skin online had gezet, een oproep deze per direct te verwijderen.

Ook de eigenaar van een weblog waarop screenshots van de skin te zien waren, werd onder dreiging van gerechtelijke stappen, gedwongen deze te verwijderen.

In beide gevallen was het Apple's advocatenkantoor O'Melveny & Myers dat aan de bel trok. "Hoewel wij uw interesse in de Iphone waarderen, vallen de iconen en screenshots op uw website, onder het copyright van Apple en is weergave en verspreiding zonder toestemming, verboden. Apple eist daarom dat u de screenshots verwijdert en afziet van verdere verspreiding daarvan", aldus de advocaten in hun schrijven.

Het optreden van Apple past in een trend waarbij leveranciers van soft- en hardware hun producten beter proberen af te schermen en exclusiviteit te bewaren. Vorig jaar nog trad Microsoft op tegen de ontwikkelaars van enkele Vista-skins, waarmee Windows XP nagenoeg hetzelfde uiterlijk kreeg als Windows Vista.