Het Amerikaanse techblog GigaOM stelt op basis van bronnen bij telefoonproviders dat Apple samen met Gemalto, dat zijn hoofdvestiging in Nederland heeft, werkt aan een universele simchip die het bedrijf gaat integreren in de iPhone. Met die chip die de simkaart vervangt zou het mogelijk zijn om de telefoon via de App Store te activeren met een mobiele provider naar keuze. De gegevens van die aanbieder worden dan op de chip geschreven.

Providers buitenspel

Apple zou op die manier de mobiele providers buitenspel willen zetten. Op deze manier is het namelijk mogelijk om een iPhone eenvoudig in de Apple Store aan te schaffen. Gebruikers kunnen daar kiezen voor een mobiele provider of later een provider toevoegen via de App Store. Waarschijnlijk kan er alleen gekozen worden voor providers die een deal hebben met Apple.

Volgens de bronnen van het weblog heeft de simchip van Gemalto twee gedeeltes. Eén met ROM-geheugen, waar Gemalto alle informatie over ict en netwerkbeveiliging op plaatst, en een beschrijfbaar flashgedeelte waar de netwerkgegevens van de provider op geplaatst worden. Gemalto zou het back-end verzorgen dat het mogelijk maakt om de telefoon uiteindelijk ook op het netwerk te activeren.

Android aangeklaagd

Het is opvallend dat nu ineens een gerucht over een samenwerking tussen Gemalto en Apple de kop opsteekt. Eerder deze week werd bekend dat datzelfde Gemalto Google, HTC, Samsung en Motorola voor de rechter sleept omdat die bedrijven ongeoorloofd gebruik zouden maken van Gemalto’s Java-techologie om data op smartcards en betaalkaarten te beveiligen.

Zowel Apple als Gemalto hebben aan de IDG Nieuwsdienst laten weten dat ze niet willen reageren op geruchten.