Het nieuwe verkoopbeleid is op donderdag van kracht geworden. "De vraag naar iPhones is boven verwachting. Door het aantal iPhones per persoon te beperken tot twee zorgen we ervoor dat er voldoende toestellen overblijven voor mensen die er één willen kopen of cadeau willen doen", zo verklaart Natalie Kerris, woordvoerster van Apple, tegenover persbureau Associated Press.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers maakte Apple vorige week bekend dat er al meer dan 1,4 miljoen iPhones zijn verkocht. Door het aantal verkochte toestellen per persoon te beperken, hoopt Apple het doorverkopen van toestellen aan banden te leggen.

Veel van de doorverkochte toestellen worden ge-unlockt zodat ze ook te gebruiken zijn op andere netwerken dan die van het Amerikaanse AT&T. Apple gaat ervan uit dat tot nu toe een kwart miljoen iPhones zijn gehackt.

De eis om met creditcard te betalen is wettelijk toegestaan. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën zijn winkels niet verplicht om cash geld aan te nemen.