Apple laat zijn grote resellers in Nederland de iPhone 5 niet verkopen. Bij geen enkele grote Apple Premium Reseller is de smartphone verkrijgbaar, zo blijkt uit een rondvraag van iPhoneclub.nl bij A Mac, iCentre, Xando en iVizi. De winkels laten weten dat hen niet is verteld waarom ze de iPhone 5 niet krijgen.

Beperkte oplage

Het nieuwe vlaggenschip van Apple is wel doorgezonden naar Media Markt, zij het in zeer beperkte oplage. Zo zegt een filiaal in Amsterdam dat zij slechts 15 exemplaren hebben gekregen. Daarbij is de afdeling binnen Media Markt waar Apple-producten worden verkocht in handen van Apple zelf.

Het blijft opmerkelijk dat officiële Apple-verkopers worden overgeslagen. De Premium Resellers zijn gespecialiseerd in Apple-producten, verzorgen door Apple gecertificeerde cursussen en zetten zichzelf in de markt als winkels die het complete aanbod van Cupertino in huis hebben.

Lege handen

Maar Apple geeft vooralsnog de voorkeur aan providers en natuurlijk de eigen Apple Store die in maart is geopend aan het Leidseplein. Het negeren van de eigen winkelpartners is eerder ook gebeurd bij de verkoop van de iPhone 4S. Toch kregen de officiële resellers destijds in ieder geval iets. Nu staan zij in eerste instantie met lege handen.

In het buitenland heeft dat Apple-beleid al grote gevolgen gehad. De grootse verkoper van Apple-producten in Frankrijk, winkelketen eBizcus, ging deze zomer failliet. Volgens het bedrijf zelf kwam dat doordat Apple de winkel boycotte bij de verkoop van de iPhone 4S. De winkelketen had toen zij het faillissement aanvroegen op 31 juli van dit jaar, 36 jaar lang Apple-producten verkocht.

Volgens marktanalist Context liet Apple bij de iPad 3 andere Franse en Britse winkelketens ook in de kou staan. Winkels die wel degelijk contracten hadden afgesloten als officiële verkooppartners.