Apple heeft de tegenaanval ingezet op Nokia. De eigen aanklacht is op zaterdag bekendgemaakt. De iPhone-maker reageert hiermee op de aanklacht die Nokia twee maanden geleden indiende over patentschending door de iPhone. Apple stelt dat Nokia "basisideeën en basistechnologie van de iPhone heeft gekopieerd".

Terugveren bij scrollen

Apple noemt het S60-toestel E71 als voorbeeld van een toestel dat patenten schendt. Ook de nieuwe Maemo-smartphone N900 en de S40-telefoons schenden diverse octrooien. De patenten betreffen niet alleen techniek, maar ook interfacekwesties.

Een omstreden patent gaat bijvoorbeeld over een visueel effect bij scrollen aan de onderkant van een pagina. De iPhone toont dan een leeg deel onder de pagina en veert vervolgens weer terug. Nokia zou dat visuele effect hebben gekopieerd.

'Kosteloos meeprofiteren'

Eind oktober heeft Nokia een aanklacht tegen Apple ingediend bij de Amerikaanse federale rechter. De Finse telefoonmaker beschuldigt Apple tien patenten voor gsm-, umts- en wlan-standaarden te hebben geschonden. Nokia verstrekt die technologieën onder betaalde licentie aan circa 40 andere bedrijven. Volgens de Finnen maakt Apple al sinds de introductie van de iPhone gebruik van die innovaties zonder daarvoor te betalen.

"Apple probeert kosteloos mee te profiteren over de rug van Nokia heen", stelt de fabrikant. De innovaties hebben betrekking op draadloze data, spraakcodering, beveiliging en encryptie. Volgens Apple zijn Nokia's patenten niet noodzakelijk. Ook vindt de iPhone-maker het oneerlijke concurrentie als een bedrijf patenten kan bezitten op standaarden als gsm en wifi.

Hete adem

Nokia voelt inmiddels de hete adem van Apple op smartphonegebied in zijn nek. Volgens een marktonderzoeker haalt Apple Nokia in 2011 in. Begin 2009 had Nokia nog bijna 40 procent van de markt voor smartphones in handen, en Apple een kleine 15 procent. In 2013 zal het aandeel van Nokia gehalveerd zijn naar 20 procent, en heeft Apple 33 procent van de markt in handen.