De advocaat van de overheid vindt dat de rechter wel een heel opruiende vergelijking trekt, schrijft Reuters. "Dat is de bedoeling", kaatst rechter James Orenstein terug, die zich bijzonder sceptisch toont over het verzoek van de overheid. Het ministerie van Justitie heeft een iPhone in beslag genomen tijdens een federaal onderzoek en wil dat Apple die ontgrendelt.

Standaardversleutling

Orenstein stelde wel vraagtekens bij de ommezwaai van Apple, die in het verleden versleuteling niet standaard gebruikte. De iPhone in kwestie draait zelfs iOS 7 en is niet versleuteld. Het gaat dan ook puur om het ontgrendelen. Apple heeft aangegeven dat dit met de oude software nog technisch mogelijk is, maar weigert in dit geval ook, uit principiële (maar uiteraard ook economische) overwegingen.

De reden voor de ommezwaai is volgens Apple behaalde hackresultaten uit het verleden. Zo kreeg de reputatie van Apple vorig jaar nog een knauw door The Fappening, waarbij foto's van beroemdheden werden gejat. "Klantendata van Apple ligt vanuit meerdere kanten onder vuur", stelde de advocaat van Apple, verwijzend naar hackers en datagraaiende overheid.