Apple heeft gisteren versie 11.3.1 van iOS uitgebracht. Deze update repareert niet alleen enkele beveiligingsproblemen, maar zorgt er ook voor dat vervangen schermen weer naar behoren werken.

De fabrikant haalde enkele weken geleden het nieuws omdat iPhone 8-gebruikers met een gerepareerd of vervangen scherm geen gebruik meer konden maken van het toestel na deze te hebben bijgewerkt naar versie 11.3. Dat leek in eerste instantie alleen te gaan om schermen van een andere fabrikant, maar later bleek het probleem zich ook voor te doen bij schermen van Apple zelf.

Geen bug, maar "feature"

Dit probleem bleek geen bug te zijn, maar een moedwillige blokkade van Apple. De fabrikant ligt al langer in de clinch met reparateurs. Het bedrijf heeft vaker soortgelijke blokkades opgeworpen die voorkomen dat vervangen onderdelen werken.

Het ging toen om schermen van de iPhone 7 en het error 53-probleem dat ontstaat na het vervangen van de home-knop. Apple heeft, na boze reacties van gebruikers en reparateurs een update uitgebracht die deze problemen oploste en reparateurs hoopten dat dezelfde verontwaardiging rondom het iPhone 8-touchscreen-probleem hetzelfde effect zou hebben.

Slag om de arm

Apple heeft inderdaad een update uitgebracht die het touchscreen-probleem oplost, maar houdt wel een slag om de arm. "Onofficiële schermen kunnen van lagere kwaliteit zijn en kunnen minder goed werken. Door Apple gecertificeerde schermreparaties worden uitgevoerd door betrouwbare experts die legitieme Apple onderdelen gebruiken," is te lezen in de beschrijving.

Gebruikers die op dit moment met een on responsief scherm zitten, zullen de update uit moeten voeren via iTunes.

Heb jij je smartphone wel eens laten repareren?
Ja, via de officiële kanalen
Ja, zelf of via een 3rd-party (onafhankelijk) reparatiekanaal
Nee, mijn toestel is nooit kapot gegaan
Nee, mijn toestel is nog steeds kapot
Created with Survey Maker