Opnieuw is één van de zes patenten waarmee Apple in de geruchtmakende patentzaak een overwinning boekte op Samsung afgekeurd.

Nadat eerder de bounceback-feature voorlopig werd afgekeurd door het US Patent en Trademark Office (USPTO), volgt nu ook het patent op pinch-to-zoom, meldt Ars Technica. Apple krijgt nu de kans op een reactie op de uitspraak.

Strijd nog niet voorbij

Samsung had om een herziening van dit specifieke octrooi gevraagd. Pinch-to-zoom staat bekend als het in- of uitzoomen door met twee vingers op het scherm uit elkaar of naar elkaar toe te bewegen. In de patentomschrijving (claim 8 van octrooi 7,844,915) staat de techniek echter beduidend ruimer omschreven.

Een definitieve afkeuring kan gevolgen hebben voor de toegewezen schadevergoeding van Samsung aan Apple. Deze is voorlopig vastgesteld op 1,05 miljard dollar. De bindende uitspraak hierover volgt naar verwachting begin 2013. Ondertussen loopt de titanenstrijd tussen beide bedrijven al sinds april 2011 en is deze verspreid over 10 landen.

Prior art of zelf bedacht?

Er was eerder kritiek op het claimen van pinch-to-zoom. Volgens Samsung blijkt uit de DiamondTouch en andere pre-iPhone apparaten en concepten dat Apple helemaal niet de eerste was met pinch-to-zoom. Hetzelfde geldt voor de bounceback-feature bij het scrollen. Dat laatste patent werd in oktober ook voorlopig afgewezen.

Ook toen ging het om prior art, oftewel het bestaan van eerder gepatenteerde technologieën bij soortgelijke functies. Wel bleek het mobiele besturingssysteem Android gedurende de patentzaak voorzien van een update, die bounceback vervangt door een oplichtende blauwe gloed bij het bereiken van een eindpunt. Daarmee wordt het Apple-patent nu dus omzeild.