Apple beschrijft in het patent een dubbelzijdige touchpad, waarmee het mogelijk wordt een iPhone te ontwerpen die half zo klein is als het huidige model. De tekeningen in het patent tonen een telefoon die uit twee scharnierende delen bestaat: de bovenste helft is een normaal scherm, terwijl de onderste helft op het eerste gezicht niet meer dan een transparante klep lijkt.

In werkelijkheid gaat het om een multi-touch trackpad, dat van twee zijden bruikbaar is. Eerder toonde Microsoft met LucidTouch ook al een tweezijdig bruikbaar scherm voor mobiele apparatuur, dat echter wel op een andere aanpak en andere technologie is gebaseerd.

De trackpad van Apple kan gelijktijdig aan beide zijden worden gebruikt en heeft verschillende functionaliteit wanneer de klep open of gesloten is. In gesloten toestand is de trackpad niet meer dan een extra laag bovenop het normale aanraakgevoelige scherm. Als de gebruiker de klep opent, kan de trackpack worden gebruik voor het intoetsen van telefoonnummers op een numeriek toetsenbord, het schrijven van cijfers met de vingertoppen of vingercommando's.

Vista Sideshow

Het patent beschrijft toepassingsmogelijkheden in mobiele telefoons, handhelds en computers. De iPhone wordt niet specifiek genoemd, maar op de afbeeldingen in het patent zijn schermen te zien die sterke gelijkenis vertonen vertonen met het menu en de e-mailapplicatie van de iPhone. Wat computers betreft ziet Apple toepassingsmogelijkheden bij notebooks, die in gesloten toestand als tablet kunnen worden ingezet. Met gepolariseerd licht of led's is het mogelijk om op de trackpad een virtueel toetsenbord af te beelden.

Het patent noemt ook het feit dat, indien OLED-schermen betaalbaar worden, het mogelijk is om slechts een klein deel van het onderliggende scherm zichtbaar te maken. Op die manier ontstaat eenzelfde effect als bij Vista Sideshow: een klein venster met bijvoorbeeld e-mailberichten, weersinformatie en beurskoersen. De Apple-variant maakt het ook mogelijk om bij een dichtgeklapte notebook de iTunes-functies te bedienen.

Het patent met de naam Dual-Sided Track Pad werd op 6 september 2006 ingediend, zes maanden na het patent van de iPhone. Het gehele patent is in pdf-formaat te downloaden. Apple is overigens druk met patenten: ze kochten onlangs het patent van de SmartQuill, een pencomputer uit 1997.